12:53:56 28.03.2024
Stiri

O vizită prezidențială oficială ca o repetiție de nuntă

Opinii 02.11.2018 09:19 Vizualizări4505 Autor: Nicolae Negru
O vizită prezidențială oficială ca o repetiție de nuntă


Semne diacritice

Dodon s-a întors de la Moscova cu o valiză plină de cadouri electorale. De promisiuni, mai corect ar fi să spunem. Căci, deocamdată, nu s-a semnat niciun document, niciun acord. Doar s-a „discutat”, s-a „convenit de comun acord” - face bilanțul pe blogul său președintele moldav, pe când cel rus tace ca un adevărat agent KGB.

E a șaptea vizită a lui Dodon în Rusia și a doua oficială. I-au zis oficială ca să-i dea o vizibilitate oarecare, altfel presa rusă nu l-ar lua în seamă pe președintele Republicii Moldova. Și de ce l-ar lua, dacă repetă de fiecare dată același text pe care rușii îl știu pe de rost. „Popoarele noastre au o istorie multiseculară comună”, așa își începe Dodon discursurile în toate cabinetele de la Moscova, crezând probabil că rușii nu își cunosc istoria.

În contextul relațiilor moldo-ruse de azi, când de la tribuna ONU Rusiei i se cere să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, excursul istoric e ca un pic de sare pe rana imperială sângerândă. De fapt, e vorba, în total, de 154 de ani de ocupație ruso-sovietică, în două perioade, dar pare, într-adevăr să fi durat multe secole, dacă e să judecăm după comportamentul lui Dodon, care a făcut și de data aceasta apologia trupelor ruse ce se află ilegal pe Nistru.

De facto, vizita oficială a lui Dodon a fost o acțiune electorală comună moldo-rusă, în favoarea PSRM, cu participarea lui Putin și a Patriarhului Kirill, ceea ce vorbește despre importanța pe care o acordă Moscova alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Dacă nu ar fi fost o acțiune electorală, s-ar fi așteptat cu vizita oficială până după alegeri, când vor fi clare rezultatele.

În cuvintele de salut pe care și le-au adresat reciproc Putin și Dodon s-a făcut caz de creșterea din ultimii doi ani a importurilor de producție agricolă din Republica Moldova în Federația Rusă, ceea ce suna iarăși cam fals, fățarnic, știindu-se despre politica economică agresivă pe care a aplicat-o Rusia, despre embargourile și tarifele pe care le-a introdus în relațiile economice cu Republica Moldova, scuipând pe acordul de liber schimb din cadrul CSI.

„Menținem relații economice strânse. Ați vorbit despre creșterea comerțului pe parcursul acestui an, al anului trecut. Noi am reușit să schimbăm tendința din anii 2013-2016, avem creștere în ultimii doi ani”, a jubilat imediat Dodon, atribuindu-i lui Putin, dar și sieși, niște merite imaginare.

Da, într-adevăr, exporturile Republicii Moldova în Federația Rusă sunt în creștere, dar într-o creștere nu mai mare decât spre România și alte state din UE. În general, ponderea exporturilor spre Rusia e în scădere. De pe prima poziție în 2013 și 2014, ea ajuns pe locul patru în topul piețelor de destinație a exporturilor din Republica Moldova.

Iar „tendința„ descrescătoare în relațiile economice este consecința ambițiilor imperiale ale lui Putin personal, care nu a putut suporta faptul că Chișinăul a ignorat avertismentele sale de a nu semna Acordul de asociere cu UE. Recunoaște el acum, promițând eliminarea tarifelor punitive, că politica sa a dat chix?

O vizită „oficială” fără semnarea vreunui document relevant e ca o repetiție de nuntă în filmele americane. Nu există nicio garanție că mireasa sau mirele nu vor fugi a doua zi de la ceremonia adevărată. Nu există nicio garanție că, dacă rezultatele alegerilor vor fi altele decât cele așteptate la Moscova,Putin își va aminti de promisiunea excluderii, „de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale la importul legumelor, fructelor, conservelor de fructe și legume, vinurile și produselor alcoolice moldovenești”.

Și Patriarhul Kirill și-a făcut datoria electorală, primindu-l, timp de cinci minute, și decorându-l pe Dodon, dar fără să-i promită că va veni degrabă la Chișinău. Vorbăreț peste măsură, Dodon ar fi trăncănit în continuare, dar Kirill nu a avut răbdare să-l asculte, s-a ridicat brusc, punând capăt discuției.

Anul Rusiei în Republica Moldova, care va începe de la 1 ianuarie 2019, conform anunțului făcut de Dodon pe blogul său, își va pierde farmecul dacă PSRM va pierde alegerile. Cât de disperat trebuie să fie Kremlinul cu Putin, dacă a ajuns să organizeze spectacole electorale cu Dodon.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md