08:49:10 29.03.2024
Stiri

Reguli NOI pentru operatorii aerieni: Ar putea fi obligați să asigure cerințe minime pentru daunele produse pasagerilor

Economie 01.11.2018 14:00 Vizualizări2232 Autor: Ziarul National
Reguli NOI pentru operatorii aerieni: Ar putea fi obligați să asigure cerințe minime pentru daunele produse pasagerilor


Operatorii aerieni şi cei de aeronave ar putea fi obligați să introducă cerințe de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor și trimiterilor poştale.

Un proiect de lege, votat astăzi de Parlament în primă lectură, stabileşte regimul răspunderii civile a operatorilor de transport aerian ai Republicii Moldova pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, mărfurilor, trimiterilor poştale şi terţilor, precum şi limita minimă a sumelor asigurate pentru acoperirea răspunderii civile.

Astfel, se propune ca mărimea asigurării minime pentru răspunderea civilă faţă de pasageri în cazul decesului sau vătămării corporale în urma accidentului să fie de 250 000 Drepturi Speciale de Tragere (DST) pe pasager ( valoarea unui DST, astăzi, este de aproximativ 23,73 de lei). Cuantumul asigurării minime pentru răspunderea civilă faţă de pasageri în cazul daunelor survenite datorită întârzierii în transportul persoanelor, este de 4 694 DST pe pasager. Pentru răspunderea civilă faţă de bagaje se va plăti 1 131 DST pe pasager. Suma minimă faţă de mărfuri, este de 19 DST pe kilogram.

Totodată, în cazul accidentelor aeronautice care au avut ca urmare decesul sau vătămarea pasagerilor, operatorul de transport aerian va efectua plăţi anticipate persoanelor care au dreptul să pretindă despăgubiri, proporţional cu cuantumul daunei provocate.

Pentru încălcarea cerinţelor minime de asigurare, Autoritatea Aeronautică Civilă va suspenda certificatul sau autorizaţia de operator aerian şi permisiunea de zbor al operatorilor aerieni ai Republicii Moldova.

Noile prevederi se vor aplica tuturor operatorilor aerieni şi operatorilor de aeronave care efectuează zboruri în spaţiul aerian în, spre, din sau deasupra teritoriului Republicii Moldova. Cerințele nu se vor aplica aeronavelor de stat pentru serviciile militare, vamale sau de poliţie; aeronavelor cu o masă maximă de decolare (MTOM) mai mică de 2° kg; aparatelor de zbor cu decolare propulsată de picior, inclusiv paraplanoare şi deltaplane cu motor; baloanelor captive, paraşutelor etc.

Autorii propun ca noile prevederi să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și urmează a fi votat de Parlament în lectură finală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md