14:21:02 18.04.2024
Stiri

Deputat de la București: „Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și Diaspora”

Știri 01.11.2018 13:19 Vizualizări1722 Autor: Ziarul National
Deputat de la București: „Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice, Republica Moldova și Diaspora”


Parlamentul României va găzdui vineri, pe 2 noiembrie curent, dezbaterea cu genericul „Priorități legislative pentru românii de pretutindeni”, organizată de Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaților, la inițiativa deputatului Constantin Codreanu, președinte al Comisiei.

„Am inițiat această dezbatere, pe care am conceput-o în forma unui Atelier legislativ, urmare a întâlnirilor pe care le-am avut cu românii din diverse state europene în care concetățenii noștri au o prezență masivă, în special Italia și Spania, dar și din alte state occidentale. Problematica diasporei românești și a românilor de pretutindeni în general este una vastă și complexă. Avem obligația să ne interesăm îndeaproape de problemele românilor din afara granițelor țării și să identificăm soluții legislative sau administrative corecte pentru fiecare dintre aceste probleme. Dorim ca prin această dezbatere să aducem în prim-plan nu doar probleme stringente sau cronic, dar și să identificăm soluții corecte, în spirit european. Este necesar să creăm sinergii între statul român și românii din comunitățile istorice și diaspora. Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în demersul nostru legitim de consolidare a relațiilor statului român cu românii de pretutindeni și viceversa”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Dezbaterea va începe la ora 10:30 cu mesaje din partea reprezentanților instituțiilor statului român, dar și europarlamentari. La eveniment vor participa, de asemenea, deputați și senatori români și reprezentanți ai mediului asociativ din România, Republica Moldova și diaspora, dar și români din mai multe țări, inclusiv din Italia, Spania, Germania, Grecia, Suedia, Luxemburg, Belgia.

Printre subiectele propuse spre dezbatere de participanți sunt modificarea și completarea legislației privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni; Consiliul Românilor de Pretutindeni –necesitate sau moft legislativ; Centrele comunitare românești; votul electronic și votul prin corespondență; necesitatea măririi numărului de deputați și senatori delegați în Parlamentul României de către cetățenii români din afara granițelor țării; reducerea birocrației în comunicarea unor autorități din România cu românii de peste hotare; sprijinirea predării limbii române în școlile din afara granițelor țării, inculsiv în Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Serbia; simplificarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor și experienței obținute în străinătate; dezvoltarea unor programe de reîntoarcere în zonele rurale a românilor plecați peste hotare; probleme practice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale; digitalizarea României; mediul asociativ și mass-media românească de peste hotare; excelența legislativă și networking-ul de afaceri cu diaspora; unitatea culturală, spirituală și politică a românilor etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md