Discuții aprinse în Parlament. Proiectul de introducere în Constituție a limbii române nu a fost inclus pe ordinea de zi

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a solicitat, astăzi, în ședința Parlamentului, includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituție. Propunerea a întrunit doar 21 de voturi, fiind susținută de fracțiunile PL, PLDM și grupul parlamentar PPEM.

Președintele PLDM, Tudor Deliu, a explicat că mâine, 2 noiembrie, expiră termenul când proiectul 339, cu privire la revenirea la limba română, mai poate fi discutat și aprobat în Parlament.

„Proiectul 399 a fost înregistrat la 2 noiembrie 2017, el prevede modificarea articolului 13 din Constituție și revenirea la adevărul științific, limba română ca limbă de stat să fie inclusă în Constituție”, a menționat liderul liberal-democrat.

Propunerea nu a fost susținută de fracțiunea PSRM, care a declarat că pentru modificarea acestui articol ar fi trebuit să fie organizat un referendum, „pentru a întreba cetățenii care limbă își doresc să vorbească”.

Fracțiunea PL a declarat că acest proiect va trece atunci când în Parlament se va vorbi doar limba oficială – limba română. „Atâta timp cât unii deputați țin cu Rusia și nu cu cetățenii noștri, vom avea probleme”, a spus Mihai Ghimpu.

Fracțiunea PCRM a respins inițiativa. „Cei 10% care consideră că limba e româna, lăsați-i să considere. Trebuie să ne mândrim cu istoria noastră. Mai ales că în 2019 vom sărbători un jubileu 660 de ani de la formarea statalității moldovenești”, a spus Ina Șupac.

Grupul PPEM a menționat că susține includerea acestui proiect de lege, care ne va defini în continuare pe toți noi, care vor să trăiască într-un stat unitar. „Limba română în Constituție ne va face mult mai uniți fără a dezbina țara”, a spus Ștefan Creangă.

Fracțiunea PDM a spus că „este foarte clar că, sub aspect juridic, în genere nu poate fi nici propus și nici votat”. Dumitru Diacov a precizat că deputații democrați nu au participat la vot pentru că un proiect constituțional nu poate fi examinat dacă nu are raportul Comisiei juridice a Legislativului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.