Partidele politice trebuie să raporteze finanțarea mai des, iar ele să fie verificate de Curtea de Conturi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidele politice trebuie să prezinte mai des rapoarte financiare și trebuie să fie verificate de Curtea de Conturi, spune expertul Promo-LEX Cornelia Călin. Potrivit ei, cetățeanul trebuie să știe pe ce sunt cheltuiți banii acordați din partea statului formațiunilor politice, transmite IPN.

„Prin acest raport pe care l-am prezentat săptămâna trecută am venit cu activități de monitorizare, am încercat să estimăm cheltuielile pentru activitățile pe care le-au întreprins partidele în prima jumătate a anului și am văzut ce s-a raportat și ce nu”, a menționat expertul în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Expertul spune că a estimat un cuantum de aproape 13 milioane de lei care nu a fost raportat din partea a 12 partide politice. „Am încercat să implicăm sursele online pentru că partidele se laudă că își publică absolut toate activitățile. Acesta este un instrument pentru noi ca să vedem numărul de concerte, numărul de sedii pe care le au partidele în proprietate, numărul de voluntari pe care îi pun în acțiune, numărul de angajați, transport, kilometri parcurși”, afirmă Cornelia Călin.

Sergiu Sîrbu, deputat de la Partidul Democrat din Moldova spune că populația nu privește chiar bine faptul că salariile și pensiile sunt mici, dar statul acordă bani partidelor. Potrivit lui, revizuirea finanțării formațiunilor politice nu este prea populară în rândul populației, dar va dezvolta pluripartidismul.

Sergiu Litvinenco, membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, spune că formațiunea din care face parte prezintă lunar rapoarte financiare. Sergiu Litvinenco este de părere că doar o finanțare corectă și transparentă a partidelor poate ulterior transpune în viață o guvernare eficientă. „Dacă există corupție la nivelul unui partid, bineînțeles, această corupție, ulterior, când partidul va ajunge la guvernare, va fi și la nivelul instituțiilor publice”, membrul PAS.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...