/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Muncesc în Caraibe, dar investesc în Moldova. La Trebujeni se construiește o agropensiune pentru turiștii străini

31 octombrie 2018, ora 19:26

De câțiva ani, Ion Stamati așteaptă cu nerăbdare să intre în rolul de gazdă primitoare pentru turiștii străini. Asta după ce, fiica și ginerele au decis să construiască o agropensiune în satul natal – Trebujeni.

Nu mi-aș fi permis singur, am băieții care lucrează peste hotare. Departe pe insulele Caraibe. Avem ginerele și fata mai mică – Anișoara”, Ion Stamati, proprietarul pensiunii.

Construcția este abia a început, însă domnul Ion știe foarte bine ce și unde se va afla.

O cramă în care o să fie vin de casă, prelucrat de noi. Avem pământuri cu vii. La demisol avem o sală mare, cu peste 100 metri pătrați”, Ion Stamati, proprietarul pensiunii.

Pensiunea va putea găzdui până la 100 de turiști în restaurant și va dispune de 5 camere de hotel.

Va fi un business mai mult familiar, dar o să avem lucrători. Soția va face mâncarea gustoasă, plăcintele, aici o să fie cuptorul de copt. Și va fi văzut de toți turiștii care vor veni la noi. Vor vedea cum se coace pâinea”, Ion Stamati, proprietarul pensiunii.

Pentru ca să se asigure că pensiunea va reda autenticitatea tradițiilor moldovenești, familia Stamati a angajat un arhitect.

Noi am optat pentru aceea ca să păstrăm tradiția, autenticitatea spațiului și a materialelor, dar totodată să utilizăm tehnologiile moderne”, Dumitru Cărbuni, designer și arhitect.

Pensiunea va avea și elemente unice, demisolul va fi construit din piatră locală după tradițiile vechi, iar casa va fi acoperită cu stuf.

Avem o culoare pe care am selectat-o specifică caselor locale – un albastru ultramarin, o culoare care este des întâlnită aici”, Dumitru Cărbuni, designer și arhitect.

Până la acest moment, familia a investit câteva sute de mii de lei și sunt abia la jumătate de drum. După finalizarea lucrărilor, fiica va reveni în țară.

Pe viitor sperăm să revină acasă, să ne fie de ajutor în bucătărie și gospodărie. Atâția bani se cheltuie, pentru aceea ca ei să revină acasă și să avem un bussines familiar”, Ion Stamati, proprietarul pensiunii.

În apropiere de construcția lui Ion Stamati se află o altă pensiune, inaugurată de ceva timp. Proprietarii se laudă că au fost vizitați de turiști din toate țările lumii. În prezent, aici lucrează 5 săteni, iar în procesul de lucru se implică activ toți membrii familiei.

Bine ați venit la pensiunea Casa din Luncă. Suntem bucuroși că ați venit”.

Recent, familia a modernizat pensiunea și a mărit capacitatea hotelului, iar fiica proprietarilor s-a mutat cu traiul de la Chișinău la Trebujeni.

După redeschiderea pensiunii, practic s-au triplat numărul de turiști. A crescut și venitul. Din martie până în octombrie, în pensiune am avut doar o singură zi în care ne-am relaxat și nu am avut turiști”, Oxana Benzing, co-proprietara pensiunii.

Pe parcursul anilor 2016-2017, Republica Moldova a înregistrat o creștere medie anuală de 17% a numărului de turiști, ajungând la 145 mii de oameni. În primele 9 luni din acest an, țara noastră a fost vizitată de peste 150 mii de turiști. O mare parte dintre aceștia merg la Complexul natural, Orheiul Vechi, amplasat lângă satele Trebujeni și Butuceni, fapt ce a dus la dezvoltarea turismului rural în zonă.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram