Cât de mult moldovenii sunt toleranți? Care este rata de acceptare a persoanelor musulmane și de origine evreiască în calitate de membru de familie

evrei_08_87757800

„Cortina de fier”, în trecut, a divizat Europa, ceea ce a perpetuat diverse stări și atitudini negative în rândul populației în funcție de țara în care locuiește. Acest lucru se arată într-un studiu publicat de pewforum.org, în care se menționează că populația din Europa centrală și cea de est acceptă mai puțin persoanele musulmane și evreii, căsătoria dintre persoanele de același sex, discriminarea minorităților etnice și legalizarea avortului.

Au fost comparate țările din vestul, estul și centrul Bătrânului Continent pe baza de acceptare a musulmanilor sau evreilor în calitate de membri de familie sau vecini. Datele au arătat că partea vestică a Europei este mult mai tolerantă și deschisă regiune față de oameni de altă religie și etnie, dar și orientare sexuală.

În harta de mai jos vedeți că țările scandinave (Norvegia și Suedia) și Olanda sunt cele mai deschide societăți din Europa. Aici majoritatea populației (peste 80%) ar accepta să aibă o rudă de altă etnie sau religie.

Doar 30% dintre moldoveni și-ar dori să aibă o rudă musulmană.

Cele mai netolerante țări din Europa la acest capitol sunt Republica Cehă, Letonia, Lituania, Belarus, Georgia, Armenia.

Atitudinile și valorile europene diferă foarte mult în funcție de țara/regiunea în care de afli. De exemplu, în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est, mai puțin de jumătate dintre adulți spun că ar fi dispuși să accepte musulmanii în familia lor; în aproape fiecare țară din Europa de Vest, mai mult de jumătate de populație adultă spun că ar accepta un musulman în familia lor. O discrepanță similară între Europa Centrală și de Est și cea de Vest o vedem și în cazul acceptării evreilor în calitate de membru al familiei sau vecin.

La acest capitol, Republica Moldova se află mai sus decât România, Ucraina, Estonia, Ungaria, Georgia, Republica Cehă și altele. Noi acceptăm mai curând un evreu ca membru de familie decât un musulman.

 

Aceste diferențe provin dintr-o serie de studii realizate de Centrul de Cercetare Pew în perioada anilor 2015 și 2017. Au fost chestionați aproape 56.000 de adulți (în vârstă de 18 ani și mai mult) din 34 de țări din Europa de Vest, Centrală și de Est.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente