/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Avocatul Copilului, despre neadmiterea copiilor nevaccinați în școli: „Statul e obligat să ofere copilului forme alternative de educație”

31 octombrie 2018, ora 11:47

„Restrângerea unui drept trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi nu poate atinge existenţa dreptului sau a libertăţii”, consideră Maia Bănărscu.

Avocata Copilului consideră că imunizarea este un drept și obligațiune a omului și amintește în acest context angajamentele asumate de Republica Moldova de a respecta recomandările OMS care îndeamnă guvernele, societatea civilă și indivizii să ia măsuri pentru prevenirea bolilor infecțioase prin vaccinări.

Maia Bănărescu face referire și la Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului care prevede condiția asigurării celui mai înalt standard de sănătate copiilor, cerința implementarea măsurilor de prevenire a bolilor şi deceselor.

În opinia Avocatei Poporului pentru drepturile copilului, interdicțiile stipulate în Programul Naţional de Imunizare pentru anii 2016-2020 în ceea ce privește asigurarea admiterii în colectivităţile de copii, în lipsa contraindicaţiilor medicale argumentate şi documentate, doar a copiilor vaccinaţi, reprezintă în mod evident o ingerință în exercitarea dreptului la educație.

Amintim că, ieri, Curtea Constituțională a decis că, copiii nevaccinați nu pot fi admiși în colectivități și în instituțiile de învățământ, cu excepția celor care au contraindicație de la medic. Astfel, judecătorii constituționali au răspuns sesizării depuse de un deputat socialist, indignat că elevii fără vaccinuri nu sunt lăsați să meargă la școală, așa cum s-a întâmplat după valul de îmbolnăviri cu rujeola.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram