A fost identificat insecticidul care a provocat tragedia de la Cantemir. De ce nu a fost afectat bunelul

Raportul preliminar privind cazul de intoxicaţie din satul Flocoasa, Cantemir, arată că cele cinci persoane s-au intoxicat în urma inhalării vaporilor de insecticid „Valsafid”. Conform cercetărilor efectuate de specialişti, este vorba de o intoxicaţie cu fosfid de aluminiu.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, s-a stabilit că la data de 28 octombrie bunelul victimelor a prelucrat circa 7-8 tone de grâu cu preparatul „Valsafid”. Pastilele au fost aplicate pe toată suprafața grâului, după care a fost acoperit cu o peliculă.

Acesta a fost depozitat peste noapte într-o cameră alături de dormitorul în care se aflau persoanele care s-au intoxicat.

Bunelul acestora a reușit să evite intoxicația, pentru că adormit în altă casă din curte.

În același timp, ANSA a precizat că „Valsafid” este un preparat care se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor la grâu, mazăre și porumb. La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi.

De asemenea, potrivit instrucțiunilor, lucrările de tratare cu acest insecticid se efectuează de către profesioniști cu echipament antigaz special, iar măsurile de tratare se realizează într-o încăperea cu izolarea ermetică, care nu permite eliberarea gazului din încăpere.

Reamintim că trei copii de patru, opt și unsprezece ani din Flocoasa, Cantemir, au decedat. Mama a două fetițe și bunica lor se află la spital în stare gravă, acestea sunt diagnosticate cu „intoxicație acută cu insecticid”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.