A fost lansat primul portal public pentru promovarea sănătății

În Republica Moldova, a fost lansat primul portal public pentru promovarea sănătății și prevenirea bolilor netransmisible www.prosanatate.md.

La etapa de lansare, portalul abordează trei factori de risc: consumul de tutun, alcool și regimul alimentar nesănătos.

Aceștia sunt principalii factori de risc comportamentali care contribuie la răspândirea bolilor netransmisibile. Astfel încât, neglijarea acestor riscuri determină o incidența mărită a bolilor cardiovasculare și oncologice asupra populației țării.

Datorită acestui portal, unde vor fi publicate informații bazate pe dovezi de către specialiștii în prevenirea și promovarea sănătății, toată populația va fi informată corect și astfel, vom diminua cazurile de autotratament din auzite sau informații luate din surse neautorizate” a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.   

Utilizatorii autorizați ai portalului vor fi specialiștii în prevenirea și promovarea în sănătate. Ei vor utiliza e-instrumentul ca pe o sursa directă de diseminare a informațiilor veridice pentru populație. Oricine poate accesa portalul și se informa despre metodele de prevenire a bolilor netransmisibile și despre un mod sănătos de viață.

„Agenda sănătății publice va fi actualizată zilnic, datorită faptului că specialiștii vor avea acces prin intermediul cabinetelor on-line la crearea de evenimente, știri, plasarea instrumentelor pentru promovarea sănătății”, a explicat Lilia Onea, directoarea Centrului pentru Informare și Comunicare în Sănătate.

Portalul specializat pentru promovarea sănătății și prevenirea maladiilor nontransmisibile în Republica Moldova www.prosanatate.md este un produs elaborat în cadrul proiectului  „Dezvoltarea e-instrumentelor de acces la informații în prevenirea  maladiilor  netransmisibile”,  finanțat  de  Ministerul  Afacerilor  Externe  al  Republicii  Estonia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.