Partidul Socialiştilor, care s-a ales cu 19 mandate în noul Consiliu Municipal Chişinău, ar acumula, împreună cu trei consilieri comunişti şi alţi trei din partea „Partidului Nostru” al lui Renato Usatîi, 25 de voturi. Aceste fracţiuni ar mai avea nevoie de un singur vot pentru a constitui o coaliţie în CMC.

Ipotetic vorbind, în cazul în care Partidul Democrat, care s-a pricopsit cu un singur fotoliu în consiliul municipal al capitalei, ar fi de acord să li se alăture, o majoritate la limită le-ar fi asigurată. Reprezentanţii Partidului Socialiştilor, însă, jură că nu vor face niciodată coaliţie cu reprezentanţi ai partidelor aflate la guvernare, pe care le acuză de oligarhie. Consilierii PSRM afirmă că ar vota împreună cu aceştia doar pentru anumite proiecte ce ar veni să rezolve unele probleme sociale.

În unele raioane ale ţării însă consilierii PSRM votează în voie alături de aleşii locali din partea unor partide aflate la guvernare şi nu doar proiecte sociale. De exemplu, la Hânceşti Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă” au trimis în opoziţie Partidul Liberal-Democrat şi, pentru că nu au majoritate, au avut nevoie de susţinerea socialiştilor pentru numirea unui reprezentant al PD în funcţia de preşedinte de raion. Consilierii PSRM şi-au dat votul.

Mai mult, la Edineţ, consilierii PSRM au susţinut candidatura înaintată de PD în defavoarea unei candidaturi proprii.

Fruntaşii PSRM declară că toţi consilierii locali care s-au asociat cu cei din partidele proeuropene au fost excluşi din formaţiune. Informaţia este confirmată în unele raioane, de exemplu Hânceşti sau Ungheni, însă, nu în toate.

Solicitat pentru o reacţie, Serviciul de presă al Partidului Socialiştilor a precizat că în scurt timp va fi luată o decizie în privinţa tuturor consilierilor PSRM care au format coaliţii cu partidele ce se declară proeuropene.