Detalii despre tragedia de la Cantemir: Mama a refuzat transportarea copiilor la spital

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a precizat astăzi că familia din satul Flocoasa, Cantemir, unde s-au intoxicat cinci persoane cu o substanță toxică, a solicitat intervenția unei ambulanțe și duminică seara, adică cu o seară înainte de tragedie.

Astfel, serviciul AMUP a fost solicitat pe data de 29 octombrie, la ora 03:15, pentru trei copii, cu simptome de vomă, dureri epigastrice, amețeală. O echipă AMUP s-a deplasat la locul solicitării. Mama a relatat că voma a apărut brusc pe data de 28 octombrie, la ora 23:30, după ce copiii au consumat anumite produse alimentare.

Preventiv, medicii au stabilit diagnosticul de gastro-enterită acută. Pacienților li s-a acordat AMUP, medicii insistând ca pacienții să fie transportați la spital.

Mama a refuzat transportarea la spital a copiilor, fiind indicat refuzul în documentația medicală.

Echipa a solicitat ca minorii să fie supravegheați de medicul de familie.

„Pe 29 octombrie, la ora 06:59, a parvenit solicitarea repetată în adresa Serviciului AMUP”, a precizat instituția.

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a relatat că Valsafid, insecticidul care se presupune că ar fi fost cauza intoxicației mortale a celor trei copii, se utilizează în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor la grâu, mazăre și porumb. La interacțiunea preparatului cu oxigenul se eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi.

Reamintim că cel de-al treilea copil din satul Flocoasa, Cantemir, intoxicat cu o substanţă chimică, a decedat la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău. Este vorba despre un băiat de opt ani, verișorul celor două surori, de patru şi 11 ani, care au murit luni în urma unei intoxicații cu insecticide.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.