Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Fundaţiei Open Dialog începe audierile

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice va începe audierea autorităților responsabile în săptămână curentă.

Audierile vor începe vineri, 2 noiembrie. Decizia a fost luată astăzi, la ședința Comisiei de anchetă.

„Am înaintat o serie de demersuri autorităților și partidelor politice, solicitând informația necesară. Informațiile primite oficial de la instituții, la această etapă, relevă o serie de aspecte importante pentru ancheta comisiei, de aceea am decis să invităm instituțiile pentru a discuta pe marginea informațiilor furnizate”, a menționat președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea.

Potrivit lui, de asemenea, urmează să fie audiați și reprezentanții organizațiilor vizate de legături cu Fundația „Open Dialog”, în așa fel încât comisia de anchetă să aibă o imagine completă asupra situației și să poată elabora un raport cât mai complex și echilibrat, pe care să-l prezinte în plenul Parlamentului.

Comisia de anchetă a fost constituită la 4 octombrie, la inițiativa democraților. În ședința de săptămâna trecută, Parlamentul a extins cu 30 de zile termenul de prezentare a raportului Comisiei de anchetă.

Potrivit informațiilor publice, Ludmila Kozlowska a fost extrădată din Polonia și UE, fiind bănuită că ar colabora cu serviciile secrete rusești. Activista ucraineană a primit interdicție de intrare în cele 26 de țări europene din spațiul Schengen.

Lidera PAS Maia Sandu a calificat această decizie drept una „ipocrită” care arată, de fapt, „un atac asupra opoziției”. Totodată, ea a menționat că așteaptă cu nerăbdare invitația din partea Parlamentului, dar dacă se vrea o investigare autentică, Parlamentul este obligat să-i ofere posibilitatea să se expună atât cu privire la finanțarea partidelor politice în general, cât și legat de finanțarea PAS în particular, așa încât cetățenii să fie informați plenar.

Mă interesează foarte mult de ce lipsește un control real al rapoartelor financiare din partea Comisiei Electorale Centrale, de ce Partidul Democrat nu este somat să restituie în bugetul de stat cele peste 47 de milioane de lei încasate cu depășirea plafoanelor maxime stabilite, de ce PSRM-ul nu pățește nimic pentru că a fost finanțat cu peste 20 de milioane de lei din partea unui offshore din Bahamas cu rădăcini adânci în Federația Rusă, care este cauza că „autodenunțul” președintelui organizației Criuleni a PD-ului (precum că în PD nimeni nu donează de facto bani, oamenii doar semnând formal în registrele de evidență) nu s-a transformat într-un rechizitoriu penal, de ce pentru alegerile parlamentare din anul viitor vor fi permiși „sacii cu bani” obținuți din activități ilicite și, pe alocuri, criminale”, a menționat Maia Sandu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.