Bulgaria: Anchetă şi arestări pentru acordarea frauduloasă a cetăţeniei. Printre beneficiari ar fi și cetăţeni ai R. Moldova

Justiţia bulgară a anunţat luni că desfăşoară o anchetă referitoare la acordarea frauduloasă a cetăţeniei bulgare, care le dădea beneficiarilor dreptul să călătorească fără viză în Uniunea Europeană, transmit AFP şi BTA citate de Agerpres.

Principalii beneficiar ai acestui trafic ar fi cetăţeni ucraineni, ai Republicii Moldova şi macedoneni.

Ancheta vizează în principal Agenţia pentru bulgarii din străinătate (ARBD), instituţie care joacă un rol decisiv în procedurile de naturalizare, a anunţat, într-un comunicat, parchetul specializat.

Ancheta a fost deschisă pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu şi falsificare de documente, a precizat sursa citată.

Conform presei bulgare, au fost reţinute în jur de 20 persoane, printre care 15 angajaţi ai agenţiei şi presupuşi intermediari pe lângă candidaţii la cetăţenia bulgară, originari din ţări din Europa de Est nemembre ale Uniunii Europene.

Postul de radio BNR a relatat că între 30 şi 40 de paşapoarte bulgare frauduloase erau emise săptămânal în cadrul acestui trafic, despre care nu se ştie deocamdată de când dura.

În schimbul a 5.000 de euro, o persoană putea obţine un certificat fals care îi atesta originea bulgară şi care îi dădea dreptul la naturalizare şi, ulterior, la un paşaport cu care putea călători fără viză în Uniunea Europeană.

Agenţia pentru bulgarii din străinătate este abilitată să elibereze certificate cetăţenilor altor state care pot face dovada că au cel puţin un strămoş bulgar.

Bulgaria procedează în medie la 10.000 de naturalizări pe an, majoritatea pe baza acestei proceduri.

Moldova.org precizează că la recensământul populației și al locuințelor din 2014 din R.Moldova. s-au declarat bulgari -1,9% din cele 2 754, 7 mi de persoane care și-au declarat etnia (98,2% din total populație recenzată). Bulgarii trăiesc în mare parte în sudul țării, cu preponderență în raionul Taraclia, unde constituie peste 65 % din populația regiunii, dar și în Găgăuzia.

Sursa: Agerpres

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.