Sinteza tragediei Colectiv: Ceea ce (nu) vrem să uităm

Vlad, Elena, Oana, Mimi, Simona, Alexandru, Radu, Anda, Ionuț, Marius, Valentina… Sunt 64 de victime. 64 de tineri care s-au adunat să asculte muzică bună, au fost fericiți, iar în câteva secunde firul vieții lor a fost ars.

Era vineri, 30 octombrie 2015, ora 22:00, când a început concertul de lansare a celui de-al doilea album al trupei „Goodbye to Gravity”, intitulat „Mantras of War” (Mantre ale războiului). Peste 400 de tineri s-au adunat la Colectiv – club aflat în incinta fostei fabrici de încălțăminte „Pionierul”, din sectorul 4 al Bucureștiului. Se anunța un „show de lumini”, însoțit de efecte pirotehnice și multe surprize.

La 22:01, este aprinsă prima serie de artificii. Nu pare nimic spectaculos și toți se concentrează pe cântecele care urmează. La ora 22:30, vine rândul celei de-a doua serii de artificii. Participanții observă cum scânteile au aprins buretele de pe tavan folosit pentru acustica încăperii. „Asta nu era în program”, glumește solistul trupei și cere un stingător. Flacără pare mult prea mică și ușor de stins, însă, nu este așa. Focul se extinde în doar câteva secunde și cuprinde întregul tavan. La ora 22:32 este făcut primul apel la 112 care semnalează incendiul. Oamenii încep să iasă grăbiți din club. Încăperea este învăluită de un fum dens, înecăcios. Peste alte câteva secunde, fâșiile de lemn de pe tavan se prăbușesc peste cei rămași înăuntru. Flacăra devine violentă și arde antifonajul poliuretanic de pe pereți, scena, decorul. Schela cu echipament pirotehnic se prăbușește în flăcări și prinde sub ea tinerii aflați lângă scenă. Clubul se transformă într-o capcană mortală. Mulțimea se calcă în picioare, îndreptându-se spre singura ieșire disponibilă, o ușă mică de 80 de centimetri lățime. O altă ieșire, blocată, cedează abia după câteva minute, sub presiunea mulțimii speriate. Apar primele victime arse, sufocate sau intoxicate cu gaze emanate (monoxid de carbon, cianuri). Bucureștenii care locuiesc în zonă sunt primii care intervin pentru salvarea victimelor și cară apă din case. O parte din participanți scăpați fără arsuri, se stropesc cu apă și încearcă să intre înapoi în club pentru a-și salva prietenii.

Peste 150 de persoane au fost internate la 12 spitale din București. Spitalele cu greu fac față valului mare de victime. Ulterior, autoritățile vor recunoaște că nu aveau condițiile optime pentru un număr atât de mare de victime cu arsuri grave.

27 de persoane au murit în noaptea de 30-31 octombrie, iar alții în zilele sau lunile care au urmat.

La 14 martie 2016, s-a stins cea de-a 64-a victimă a indiferenței și a corupției, care a permis unele scăpări elementare de siguranță.

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, autoritățile spun că pentru eliminarea consecințelor incendiului au intervenit 500 pompieri, jandarmi, polițiști și echipaje medicale. Comitetul pentru Situații de Urgență propune trei zile de doliu național.

1 noiembrie – În mai multe orașe din țară, oamenii se prezintă la centrele de transfuzii pentru a dona sânge.

3 noiembrie – La București, începe o manifestație maraton. Mii de oameni pornesc în marș pe traseul Piața Universității – Piața Victoriei – Ministerul de Interne – Parlament – Patriarhia Ortodoxă – Primăria Sector 4 și cer demisiile premierului, ministrului de interne și a primarului sectorului 4.

4 noiembrie – Premierul Victor Ponta își anunță demisia ca semn de responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat la clubul Colectiv. Ulterior, forțat de presiunile din partea societății, demisionează și primarul sectorului 4 din București.

Mii de oameni din București și din țară ies iarăși în stradă pentru a cere reforme politice în urma tragediei de la Colectiv.

Enlarge

сщдусешм
Foto: libertatea.ro

Guvernul român adoptă o ordonanţă de urgenţă care permite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă să închidă localurile şi cluburile care nu respectă legislaţia privind protecţia împotriva incendiilor. În perioada 4 noiembrie 2015 – 30 septembrie 2016, la nivel naţional, au fost făcute peste 15.000 de controale de prevenire, îndrumare sau verificare, unele planificate altele inopinante. Peste jumătate din barurile, restaurantele, sălile de cinema sau mall-urile închise după ce, în urma tragediei din Colectiv, verificările au arătat încălcări grave ale regulilor de securitate de incendiu, au fost redeschise în ultimul an, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

În urma tragediei de la Colectiv, procurorii au deschis 3 dosare penale pe numele: patronilor de la Colectiv, primarului sectorului 4 din București și pe numele celor doi pompieri care au făcut verificări în club, fără a lua măsuri. Toate cele trei dosare au fost alipite, pentru a fi judecate împreună, însă, după trei ani de la tragedie, nicio persoană încă nu a fost condamnată pentru cele 64 de suflete pierdute.

După tragedie, Decât o Revistă a scris o serie de articole despre oameni care au murit acolo sau în spital, despre cei care luptă să se recupereze și familiile lor. Iată câteva dintre ele:

Balada lui Nelu Tilie – cea mai în vârstă victimă în urma incendiului din Colectiv.

Portretul unei luptătoare – După ce a fost operată de șapte ori din cauza unui chist pe creier, Teodor Maftei și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv.

Mătușa Doina și cei cinci copii – Marioara a mers pe 30 octombrie la muncă în Colectiv; era femeia de serviciu și cei 100 de lei pe noapte erau importanți în creșterea celor cinci copii.

Lumea fără Alexis – Alexis Matache avea 26 de ani și era barmaniță în Colectiv.

50% șanse – Cristian Matei a filmat 42 de secunde din incendiul din Colectiv, din care a scăpat în ultimul moment. A stat trei săptămâni în comă și de atunci muncește să-și recapete viața de dinainte.

Invizibilă nu pot să devin – Mariana Oprea, sau Tedy, este unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori din Colectiv. A povestit cum își folosește rănile ca să ne amintească de ce a fost acolo și să ne învețe despre urmările incendiului.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.