/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Experții internaționali sunt îngrijorați de împiedicarea accesului presei libere la informații

missing
29 octombrie 2018, ora 18:50

TATIANA PUIU, REPREZENTANTĂ FREEDOM HOUSE ÎN MOLDOVA: „La capitolul accesul la informații implementarea este destul de proastă, pentru că avem o lege care a fost adoptată cu 18 ani în urmă. În ultima periodă se vorbește tot mai mult de obstrucționarea accesului la informații a unor televiziuni precum TV8 sau cazul jurnaliștilor de la Unimedia”.

Odată ce cazurile privind îngrădirea accesului la informații se înmulțesc, jurnaliștii au înregistrat recent la Parlament mai multe modificări ale legislației. Experții, însă, se îndoiesc că acestea vor fi adoptate.

DUMITRU ȚÂRA, MEMBRU AL CONSILIULUI DE PRESĂ: „În lege, chiar și în condițiile actuale, limitele sunt foarte mici. Doar Moldova și câteva state din Asia Centrală au mai rămas cu licențe naționale pe bază de retransmisie. Așteptăm proiectul de lege să intre în Parlament, să fie discutat, fiindcă sunt o serie de modificări care au fost făcute și care vor revoluționa situația actuală”.

Și experții europeni și-au exprimat îngrijorarea față de interdicțiile aplicate de actorii politici în raport cu presa liberă.

ANNA VOROBIOVA, PURTĂTOARE DE CUVÂNT MISIUNEA OSCE:Prezența mass-mediei independente și libere joacă un rol foarte important în soluționarea conflictelor. Misiunea OSCE colaborează cu jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a-i ajuta să stabilească un dialog, să realizeze proiecte comune”.

La conferință au participat și studenții de la jurnalism, care și-au exprimat solidaritatea cu instituțiile media cărora le este limitat accesul la informații. Aceștia au fost îndemnați de profesori să-și păstreze verticalitatea în orice situații.

GEORGETA STEPANOV, DECANA FACULTĂȚII DE JURNALISM ȘI ȘTIINȚE ALE COMUNICĂRII:Învățați să aveți verticalitate și să spuneți lucrurilor pe nume, dar să o faceți cu demnitate și corect din punct de vedere deontologic, este una dintre obligațiile noastre”.

Conferința anuală privind accesul la informație se află la cea de-a cincisprezecea ediție și este organizată de centrul Acces-Info și Consiliul de presă în colaborare cu Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării din USM. Recent, posturile de televiziune TV8 și Jurnal TV au fost împiedicate să asiste la evenimentele politice organizate de Partidul Democrat (PD), la sediul partidului, de fiecare dată fiind invocate diferite motive. Totodată, la ultima manifestația stradală, organizată de PD în centrul capitalei, trei echipe de jurnaliști au fost agresați și împiedicați să-și desfășoare meseria nestingherit de către reprezentanții structurilor de forță.

Reporteriță: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram