Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cu ce amendă ar putea…

Cu ce amendă ar putea fi sancționați proprietarii de terenuri care nu vor preveni și distruge ambrozia

Deținătorii de terenuri care nu vor întreprinde măsuri de combatere și prevenire a răspândirii ambroziei ar putea fi sancționați. Prevederil se conțin într-un proiect de lege de modificare a Codului funciar și Codului Contravențional ce va fi propus Parlamentului pentru dezbateri și aprobare.

Autorii inițiativei propun sancțiuni de până la 1 500 de lei în cazul personelor fizice și de maxim 6 000 de lei pentru persoanele juridice. Amenzile ar urma să fie aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.

Reglementările mai stabilesc competențe pentru Guvern de elaborare a măsurilor de protecție a terenurilor, inclusiv combaterea și prevenirea răspândirii buruienilor. De asemenea, consiliile raionale și municipale, precum și consiliile sătești și orășenești vor exercita controlul asupra folosirii și protecției terenurilor.

În octombrie curent, Guvernul a aprobat Regulamentul privind combaterea și prevenirea răspândirii ambroziei. Potrivit regulamentului, persoanele responsabile de gestionarea terenurilor vor avea obligația de a desfășura lucrări de distrugere a ambroziei. În cazul în care este imposibilă identificarea persoanelor care sunt responsabile de gestionarea terenurilor, sau în cazul în care acestea sunt în vârstă sau au afecțiuni medicale, atunci responsabilitatea de întreținerea a terenurilor va reveni autorităților publice locale.