Educație economică pentru tineri: De ce e important să ai istorie de credit?

credi1

E posibil ca o bancă să refuze să îți ofere un credit pentru casă, mașină sau frigider, chiar dacă ai un salariu de 1 mie EUR și nu ai avut vreodată anumite credite? Da, e posibil. Lipsa împrumuturilor nu e neapărat un lucru bun. Fără o istorie de credit, băncile nu cunosc cât de responsabil ești și dacă vei întoarce banii la timp. Altfel spus, istoria de credit este reputația ta. O istorie de credit fără informație nu spune nimic despre tine.




Birourile de Credit stochează tot istoricul relației tale cu băncile și companiile de creditare nebancară: ce credite ai avut, de la care instituții, suma și modul în care le-ai achitat. Mai mult, noile reglementări vor permite birourilor de credit să dețină informație despre cum achiziți facturile către companiile de telefonie mobilă sau servicii comunale.

Astfel, e important să reții că doar cu o istorie de credit bună vei putea:

#. să te muţi într-o locuinţă proprie cu ajutorul unui credit imobiliar;
#. să te duci la serviciu cu maşina proprie, cumpărată în leasing;
#. să îţi cumperi un telefon mobil sau orice alt gadget, chiar dacă preţul acestuia este mai mare decât banii pe care îi ai disponibili;
#. poţi învăţa engleza sau chineza, contabilitatea sau orice alte cursuri, apelând la un credit în acest scop;
#. să mergi la creditorul tău şi să ceri o dobândă mai mică.

Doar o istorie de credit bună îţi dă siguranţa că vei putea să te muţi anume în locuinţa pe care o vrei tu și nu în alta mai mică, că poţi să mergi anume cu maşina care îţi place, că poţi să îţi iei un telefon de ultimă generație şi că poţi învăţa tot cursul de engleză, nu doar gramatica.

credi2

Mâine, când toate deciziile de creditare se vor lua de la distanţă, în bază de scoring, fără ca tu să duci măcar un document la bancă, vei avea nevoie de o istorie de credit deoarece:

#. Doar cu istorie de credit vei putea primi un credit bancar mai mare;
#. Preţul pe care îl vei plăti va depinde direct de ce fel de istorie de credit ai – o dobândă mai mică dacă ai o istorie de credit bună şi invers;
#. Multe rezervări de hoteluri, acces în cluburi, centre de instruire ş.a. se vor face pe bază de istorie de credit, pentru că istoria de credit va fi faţa omului – dacă ai istorie de credit bună înseamnă că eşti responsabil, dacă ai o istorie de credit rea – înseamnă că nu te ții de cuvânt.

În final, istoria de credit va fi sinonimul reputaţiei. Vorba lui Benjamin Franklin, sticla, porţelanul și reputația sunt uşor de spart şi niciodată suficient de bine întreţinute.

E important de pe acum să-ți construiești o imagine bună în relația cu instituțiile financiare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente