Turcia inaugurează noul aeroport de la Istanbul, un proiect controversat susţinut de preşedintele Erdogan

Noul aeroport internaţional de la Istanbul, unul dintre proiectele promovate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, urmează să fie inaugurat luni, 29 octombrie, la o lună după o grevă legată de condiţiile de siguranţă neadecvate în care lucrează muncitorii de la acest obiectiv, notează dpa citată de Agerpres.

Inaugurarea aeroportului, al cărui nume nu a fost deocamdată stabilit, coincide cu Ziua Republicii Turcia.

Noul aeroport, care ve deveni deplin operaţional în 2028, va avea într-o primă fază trei piste şi va deservi aproximativ 90 de milioane de pasageri pe an, potrivit IGA, compania responsabilă pentru construirea acestui obiectiv. Se estimează că în anul 2028, când vor fi operaţionale toate cele şase piste ale aeroportului, acesta va fi folosit de circa 200 de milioane de pasageri anual.

Costurile construirii noului aeroport din Istanbul se ridică la 10,25 miliarde euro.

Potrivit cotidianului Hurriyet, actualul aeroport din Istanbul, numit după fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, va rămâne operaţional până la finalul acestui an.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.