13:38:26 29.03.2024
Stiri

Alegeri prezidențiale în Georgia: Niciun candidat nu a obținut peste 50%. Cine are cele mai mari șanse în turul doi

Știri 29.10.2018 10:22 Vizualizări806 Autor: Ziarul National
Alegeri prezidențiale în Georgia: Niciun candidat nu a obținut peste 50%. Cine are cele mai mari șanse în turul doi Pagina de Rusia


Alegerile prezidenţiale din Georgia par să se îndrepte spre un al doilea tur de scrutin, în condiţiile în care primele rezultate oficiale de duminică arată că niciunul dintre candidaţi nu a obţinut suficiente voturi pentru a-şi asigura victoria, relatează Reuters.

Candidata partidului la putere Salome Zurabişvili a obţinut 43,2% din voturi, în timp ce rivalul ei din opoziţie, Grigol Vaşadze, a fost votat de 34,7% dintre georgieni, potrivit rezultatelor de după numărarea voturilor din 28% dintre secţiile de votare, a anunţat pe site-ul său Comisia Electorală Centrală (CEC), potrivit agerpres.ro.

„Este evident acum că va exista un al doilea tur de scrutin între Salome Zurabişvili şi Grigol Vaşadze”, a declarat presei Irakly Kobakhidze, secretarul executiv al partidului.

Al doilea tur de scrutin nu va avea loc mai devreme de 1 decembrie.

Un sondaj la ieşirea de la urne comandat de postul privat de televiziune Rustavi-2 sugera că Zurabişvili, fost diplomat de carieră francez care a fost ministru de Externe al Georgiei în 2004-2005, este cot la cot cu Vaşadze, un alt fost ministru de Externe susţinut de o coaliţie de opoziţie.

Acelaşi sondaj prognoza că niciun candidat nu va obţine 50% din voturi şi că cei doi se vor înfrunta într-un al doilea tur.

Candidatul David Bakradze, fost preşedinte al Parlamentului care s-a aflat în sondaje în urma principalilor doi favoriţi, a declarat că îl va susţine pe Vaşadze în al doilea tur de scrutin.

Scrutinul de duminică a fost ultimul în cadrul căruia preşedintele a fost ales prin vot popular. După aceea preşedinţii vor fi aleşi de un colegiu electoral din care vor face parte 300 de parlamentari şi oficiali locali.

Ţara de 3,7 milioane de locuitori este un aliat strategic al SUA în regiunea Caucazului între Marea Neagră şi Marea Caspică şi speră ca la un moment dat să se alăture UE şi NATO, notează Reuters.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md