02:14:57 25.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // Istoria n-a putut da un răspuns...

Social 16.08.2015 17:01 Vizualizări2970 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Istoria n-a putut da un răspuns...


Împărați romani // Augustus Octavian

Epoca domniei lui a fost epoca de aur a Romei preluându-i numele. A consolidat imperiul, preocupându-se de reorganizarea armatei, a administrației, lărgindu-și granițele și sprijinind cultura. Virgiliu, Horațiu, Ovidiu au fost contemporanii lui. Augustus Octavian, primul împărat roman, a ştiut să ofere cetăţenilor ceea ce aceştiaaşteptau: pace generală, asigurarea vieţiişi a bunurilor lor materiale.

A fost prudent în privința cultului imperial, interzicând venerarea sa exclusivă.

Prima căsătorie

Prima lui soţie se numea Clodia, fiică a demagogului Clodius, avută de acela din căsătoria cu vijelioasa Fulvia, care devine mai apoi soţia lui Marcus Antonius. Deci,Clodia era fiica vitregă a colegului său de triumvirat. Atunci când cursul politicii îşi va schimba direcţia, el o va concedia pe Clodia, ca să se căsătorească cu Scribonia, rudarivalului său politic.

A doua căsătorie

Cu cea de-a doua soţie a avut o singură fiică, pe Iulia Maior. După patru ani, Octavian desfăcea şi căsătoria cu Scribonia, pentru a se uni cu Livia Drusilla, o femeie amabilă şi modestă. Se spune că şi-a adus-o în casă pe a treia soţie chiar în ziua când venea pe lume Iulia. Scribonia fusese măritată mai înainte de două ori cu doi foşti consuli. Octavian motiva despărţirea de ea ca fiind„dezgustat de moravurile depravate ale acestei femei”.

Tainic auxiliar politic

Numai pe Livia a iubit-o, a stimat-o şi a păstrat-o ca soţie până la moarte, ea fiindu-i un preţiosşi tainic auxiliar politic.

Căsătoria pripită cu Liviaa produs destulă nedumerire asupra felului în care s-a realizat. Livia Drusilla, pe atunci în vârstă de 20 de ani, fusese căsătorită de la vârsta de 15 ani cu un om mult mai vârstnic.Avea un băiat în vârstă de patru ani, viitorul împărat Tiberius, şi era gravidă în a şasea lună (cu viitorul său fiu, Drusus).

Acord unanim

Când Octavian o cunoscu pe Livia, se legă între ei o afecţiune puternică. Octavian se adresează colegiului pontificilor, suprema autoritate religioasă şi civilă a republicii, ca să-i răspundă de urgenţă dacă o femeie însărcinată poate divorţaşi recăsători mai înainte de a naşte. Colegiul preoţesc îi răspunse că aceasta este posibil numai în cazul când paternitatea nu lasă niciun fel de dubiu. Foarte înţelegător, Tiberius Claudius Nero, soțul Liviei, acceptă divorţul, îi oferă o dotă Liviei şi participă chiar la ceremonialul căsătoriei acesteia cu Octavian. După trei luni, ea năştea al doilea fiu, pe Drusus Claudius Nero. Octavian hotărî ca acesta să fie crescut în casa tatălui său legitim. Când fostul soţ al Liviei moare, în anul 33 î.Hr., atunci cei doi fii, Tiberius şiDrusus, trec sub tutela lui Octavian, fiind aduşi spre a fi educaţi în casa acestuia, deci, alături de mama lor. Cu toată puternica dorinţă a lui Octavian de a avea un moştenitor de la această femeie atât de iubită, căsătoria sa cu Livia a rămas sterilă.

Epilog

Roma era obişnuită de un veac cu asemenea moravuri matrimoniale, fiind nedumerită numai asupra motivului care a dus la un acord unanim al celor trei. Abuz de putere din partea triumvirului Octavianus? O pasiune puternică a aceluia? Răspunsul n-a putut fi dat niciodată.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md