În comentariul său, Thorbjorn Jagland vorbeşte şi despre „jaful secolului” şi urmările acestuia, precum recesiunea economică şi suspendarea finanţării externe. „Republica Moldova - o ţară mică, de doar 3,5 milioane de oameni – riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei, cu potenţiale consecinţe dincolo de frontierele sale. În ultimii şase ani, s-a făcut foarte puţin pentru dezvoltarea economiei ţării şi instituţiilor statului. Corupţia rămâne endemică şi statul încă se află în mâinile oligarhilor, în timp ce veniturile mici au determinat sute de mii de moldoveni să plece peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune”, afirmă oficialul european.

Un alt material care a trezit interesul a peste 33 de mii de internauţi, de asemenea descrie situaţia precară din Moldova. Ştirea Global Research vorbeşte despre „dictatura oligarhilor în frunte cu Plahotniuc” şi transformarea Moldovei în stat feudal este o trecere în revistă a celor mai grave probleme din ţara noastră.
"Republica Moldova nu dispare din atenţia comunităţii internaţionale. Tot mai des oficiali străini de cel mai înalt rang vorbesc despre faptul că ţara noastră este capturată de oligarhi cu interesele lor obscure, iar presa străină şi organizaţiile internaţionale vorbesc despre RM ca despre un fenomen de stat capturat şi adus pe marginea prăpastiei de o guvernare coruptă" se spune în raportul Global Research.

Printre cele mai citite articole din această săptămână se regăseşte şi Ambasadorul SUA în RM: Investitorii străini, descurajaţi de corupţie şi problemele din justiţie; Jaful de la bănci arată deficienţa sistemului în întregime. Ambasadorul SUA la Chişinău se referă în special la corupţie, cel mai mare obstacol în calea dezvoltării ţării noastre.
„Cred că progresul în lupta cu corupţia în Republica Moldova decurge foarte încet. În general, consider că în Republica Moldova creşterea economică va fi posibilă doar atunci când va exista un mediu prietenos pentru oamenii de afaceri şi populaţie. Însă corupţia în domeniul economic rămâne principalul obstacol în dezvoltarea Republicii Moldova”, a declarat James Pettit.

Totodată, materialul în care fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa refuză să participe la şedinţele Consiliului Economic al prim-ministrului a acumulat peste 20 de mii de vizualizări. Veaceslav Negruţa îşi argumentează decizia prin faptul că nu doreşte să accepte sistemul actual şi să fie alături de această guvernare.

Articolul în care este anunţată pierderea definitivă a unui parchet de acţiuni în mărime de 4,99% la Moldova Agroindbank a unei companii olandeze, a suscitat interesul a peste 14 mii de cititori Jurnal.md.
Astfel, în urma procesului de judecată care a durat mai mult de doi ani, o companie olandeză a pierdut definitiv un pachet de 4.99% de acţiuni la MAIB. Avocatul firmei olandeze CG Venture B.V. a cerut revizuirea deciziei Curţii de Apel în urma căreia firma a rămas fără acţiuni, însă CSJ a reconfirmat încasarea unei pretinse datorii de 3,6 milioane de euro de la olandezi în favoarea unei companii locale. Experţii în domeniu afirmă că aceste acţiuni sunt „un furt clasic”.

Printre cele mai accesate ştiri se numără şi Remanieri la Guvern: Directorul Moldtelecom, Vitalie Iurcu, unul dintre şefii Asociaţiei lui Plahotniuc, numit adjunctul lui Bride. Directorul general al companiei de stat Moldtelecom, Vitalie Iurcu, a devenit adjunctul ministrului Economiei, Stephane Bride. Guvernul l-a numit în funcţia de viceministru, în locul lui Tudor Copaci. De menţionat că Iurcu este membru al Consiliului de Administrare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova, fondată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al PD, şi ocupa fotoliul de şef la Moldtelecom din iulie 2009. Ceilalţi doi adjuncţi ai lui Bride de la Ministerul Economiei, Valeriu Triboi şi Octavian Calmâc, şi-au păstrat funcţiile.

Topul celor mai citite ştiri pe Jurnal.md se încheie cu ştirea în care Guvernul a anunţat că BEM, Banca Socială şi Unibank rămân fără licenţă. Anunţul a fost făcut de Valeriu Streleţ după şedinţa operativă a cabinetului de miniştri.

Astfel, Procesul de lichidare a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank a fost anunţat pe 7 august curent. Plăţile sociale vor fi transferate la Poşta Moldovei, iar depozitele clienţilor vor fi direcţionate către alte bănci. Lichidarea, care costă 15 miliarde de lei, vine după ce instituţiile financiare au fost aduse în prag de faliment în urma unui management defectuos, ceea ce presa a numit „jaful secolului”. Prejudiciul cauzat a fost estimat la aproximativ un miliard de dolari.