/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Primul portret realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale a fost vândut pentru o sumă fabuloasă

missing
28 octombrie 2018, ora 16:00
Tabloul intitulat „Portretul lui Edmond Belamy/ Portrait of Edmond Belamy” este rezultatul unui proiect în care colectivul artistic parizian Obvious a gestionat un demers creativ iniţiat şi dus până la capăt de o inteligenţă artificială, scrie descopera.ro. Portretul nu este rezultatul minţii umane, asigură realizatorii. Formula algebrică plasată în loc de semnătură în partea de jos a lucrării marchează o premieră în domeniu.
Colectivul artistic din capitala Franţei explorează legătura dintre artă şi inteligenţa artificială folosind o metodă numită GAN (generative adversarial network, care s-ar traduce ca reţea antagonică generativă). Echipa a introdus în sistem 15.000 de portrete pictate între secolele al 14-lea şi al 20-lea, iar algoritmul alcătuieşte o nouă imagine pe baza acestor lucrări de artă, după care sunt eliminate automat diferenţele dintre tablourile realizate de oameni şi cel pe care îl generează programul.
Potrivit casei Christie’s, lucrarea, vândută într-o licitaţie organizată la New York, între 23 şi 25 octombrie, era estimată la un preţ cuprins între 7.000 şi 10.000 de dolari, iar rezultatul final a fost o surpriză pentru lumea artei.
Portretul face parte dintr-o serie de tablouri realizate cu ajutorul algoritmului, care constituie o schiţă genealogică a familiei fictive Belamy.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram