Valentina Rusu Ciobanu – 98 de ani îndrăgostită de pictură

Pictorița Valentina Rusu-Ciobanu împlinește astăzi, 28 octombrie, 98 de ani. Creaţia sa a marcat o epocă în istoria artelor plastice naţionale, rămânând până acum actuală prin adevărul vieţii ce se reflectă pe pânzele pe care le pictează cu atâta dăruire de sine.

Valentina Rusu-Ciobanu este o distinsă doamnă a culorilor şi formelor. Ea este laureata Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii”, iar în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, iar în anul 2010 i se conferă titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău. A luat parte la numeroase expoziţii republicane şi de peste hotare: România, Bulgaria, Polonia, Canada, Siria, Irak, Franţa.

Picturile ei readuc în actualitate responsabilitatea şi dragostea pentru pictură. După decenii de muncă în atelier, dar mai ales după plecarea în eternitate a maestrului Glebus Sainciuc, Valentina s-a retras din viaţa publică. În prezent, pictoriţa locuieşte în vechea căsuţa din Chişinăul istoric, unde se bucură de realizările talentatului său fiu, Lică Sainciuc.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.