Astăzi, am trecut la ora de iarnă! Cum ne adaptăm și rămânem productivi

tumblr_ndlx8tQAjx1t6bh5fo1_500-500×281-500×281

Cum ne adaptăm la ora de iarnă? Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei de astăzi acele ceasornicului se dau cu o oră în urmă.

Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, abia de luni se vor simţi efectele, scrie jobs.diez.md.

Invocând faptul că se perturbă nejustificat populaţia şi că pierderile din diverse domenii socio-economice depăşesc câştigurile, unele ţări au renunţat la schimbarea orei de iarnă-vară sau nu au aplicat-o vreodată. Şi în Moldova a fost respinsă o iniţiativă legislativă ce prevedea acest lucru.

Uite ce recomandări avem pentru tine:

# Nu lenevi prea mult duminica în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seara să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.

# Stabileşte un nou program zilnic. Pentru a depăşi posibile fluctuaţii ale stării de sănătate, adoptă un program zilnic (munca, ore de sport, ore de masă şi de culcare) ce corespund trecerii la noua oră. Senzaţia de disconfort va trece în câteva zile.

Chiar dacă schimbarea orei poate produce modificări hormonale în organism, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil de reglarea ceasului biologic al organismului, planificarea unui regim zilnic nou reduce efectele nefaste asupra organismului.

Nu îţi va lua decât câteva zile până când te vei obişnui cu noul mod în care se scurge timpul şi lista de priorităţi zilnice pe care ţi le-ai stabilit.

Specialiştii susţin că tranziţia la ora de iarnă se face mult mai uşor dacă ai grijă ca orarul tău de somn să fie unul sănătos şi să faci mişcare cel puţin o jumătate de oră în fiecare zi.

De asemenea, este indicat să ai un meniu echilibrat, din care să nu îţi lipsească fructele şi legumele de toamnă, bogate în vitamine şi microelemente, ce oferă organismului mai multă energie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente