Domeniul eficienţei energetice, afectat de riscuri de corupţie

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a finalizat evaluarea integrităţii instituţionale în cadrul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) şi Fondului pentru Eficienţă Energetică (FEE) – entităţi publice, responsabile de implementarea politicilor şi programelor naţionale în domeniul eficienţei energetice, precum şi gestionarea resurselor financiare în vederea finanţării şi promovării proiectelor de eficienţă energetică.

În cadrul evaluării, au fost identificate o serie de probleme care generează riscuri de corupţie, afectând procesul de implementare a politicilor şi a programelor de eficienţă energetică, inclusiv:

– neasigurarea climatului de integritate instituţională prin aplicarea deficitară a politicilor anticorupţie, precum şi a cerinţelor specifice de integritate profesională;

– supravegherea inadecvată a activităţii auditorilor energetici care, în cumul cu lipsa normelor de sancţionare pentru nerespectarea obligaţiei de raportare a informaţiei a generat elaborarea a circa 230 rapoarte de audit energetic necalitative. Costul acestor rapoarte fiind de circa 1.4 milioane de lei;

– riscul falsificării documentelor contabile şi de solicitare spre achitare a volumelor de lucrări care nu sunt executate, inclusiv materializate în trecut.

Astfel, conform statisticilor CNA, în ultimii 3 ani au fost intentate 11 cauze penale cu prejudiciu cauzat statului de peste 30 milioane de lei, dintre care: 6 cauze penale pornite pe faptul sustragerii/utilizării, contrar destinaţiei, de către agenţii economici a mijloacelor financiare destinate pentru creşterea eficienţei energetice, majorarea fictivă a preţurilor, înstrăinarea utilajului procurat în cadrul proiectului etc. Alte 5 cauze penale se referă la comiterea actelor de corupţie de către agenţii publici din cadrul AEE şi FEE.

În vederea eliminării sau minimalizării impactului riscurilor de corupţie, experţii CNA au prezentat o serie de recomandări entităţilor publice, implementarea cărora va fi ulterior monitorizată, spun ei.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.