Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sinteza ZdG: Cele mai importante…

Sinteza ZdG: Cele mai importante evenimente ale zilei

Vineri, 26 octombrie 2018

Mai jos găsiți rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei,  cu link spre știrea completă pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. 

Ce spune Procuratura Anticorupție despre presupusa finanțare de către Șor a studiilor fiului lui Leancă

Foto: Facebook/Ilan Șor

La începutul lunii octombrie curent, deputatul liberal Lilian Carp a expediat o sesizare în adresa procurorului general, Eduard Harunjen cerând procuraturii să se autosesizeze și să ancheteze presupusa finanțarea a studiilor lui Iurie Leancă de către Ilan Șor. Am contactat ofițerul de presă la Procuraturi Anticorupție (PA) pentru a afla dacă procuratura s-a autosesizat și investighează presupusa finanțare a studiilor fiului lui Leancă în Marea Britanie, iar aceasta a precizat că toate transferurile făcute prin intermediul companiilor rezidente/nerezidente au fost examinate în cadrul cauzelor penale aflate în procedură,în limita informațiilor disponibile: „Cât privește alte detalii despre companii/persoane/tranzacții, ce constituie obiect al cauzelor penale, PA nu poate să ofere, având în vedere confidențialitatea urmăririi penale”.

Fostul şef al AO „Lăstăraş”, reţinut: CNA a identificat 10 automobile, 8 imobile, arme și vile date în chirie

Bani, apartamente, maşini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o şcoală privată şi alte afaceri, care aparţin familiei fostului şef al Asociației Obștești „Lăstăraş” – sunt bunurile care au fost supuse percheziţiilor de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, peste jumătate de milion de lei, în valute diferite, au fost ridicaţi de la domiciliul bănuitului – bani provenienţa cărora urmează să fie stabilită.

Medicul de la Internatul Psihoneurologic din Bălţi, acuzat că ar fi violat 16 paciente, rămâne încă în libertate

Stanislav Florea, fostul medic de la Internatul Pshihoneurologic din Bălți, care a fost condamnat acum doi ani în primă istanță la 13 ani, este încă în libertate. Fostul medic care ar fi violat ani la rând 16 paciente internate în Institutul Neurologic din Bălți trăiește în libertate și se prezintă doar la ședințele de judecată. Din 2016, dosarul lui Florea se află la Curtea de Apel Bălți, iar în această perioadă au avut loc mai multe ședințe de judecată care au fost anulate sau întrerupte din diverse motive.

Dodon îi întoarce vizita lui Erdogan. Președintele pleacă într-o vizită în Turcia

La doar câteva zile distanță de la vizita președintelui turc în R. Moldova, președintele Igor Dodon urmează să efectueze și el o vizită în Turcia, la invitația lui Recep Erdogan. Într-un comunicat de presă emis de instituția prezidențială se menționează că Igor Dodon va merge la Istanbul pentru a participa la deschiderea celui de-al treilea aeroport din Istanbul. Vizita în Turcia va fi efectuată pe 29 octombrie, atunci când este sărbătorită Ziua Națională a Turciei, iar confirmarea vizitei a fost făcută de Igor Dodon în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Turciei la Chișinău, E.S. Gürol Sökmensüer.

Detalii despre dosarul în care ar fi vizat deputatul Iurie Țap. Reacția Procuraturii Anticorupție

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap ar fi vizat într-un dosar deschis in rem (cu privire la faptă) încă în 2014, după ce în 2000, pe când era primar de Florești, a emis o dispoziție prin care a fost privatizat un teren care făcea parte din piața agricolă a URECOOP-ului Florești. În opinia deputatului, acest dosar ar avea legătură cu poziția pe care și-a exprimat-o acesta în timpul audierilor parlamentare pe marginea furtului miliardurilor, dar și în cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului democraților privind includerea în Constituție a vectorului european.

Mita de la Orhei pentru un procuror şi un judecător, intermediată de un avocat

Un procuror, absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei, un judecător, numit în funcţie acum un an, şi un avocat, fost procuror în Procuratura Orhei, sunt anchetaţi de Procuratura Anticorupţie pentru corupere pasivă şi activă. Procurorul şi judecătorul ar fi pretins, prin intermediul avocatului, 3, respectiv 2 mii de euro pentru a recalifica faptele unui inculpat învinuit de punerea în circulaţie a drogurilor.

Pe ce traseu vor circula troleibuzele care vor face legătura dintre Trușeni și Chișinău

5 troleibuze cu mers autonom vor fi puse în circulație, la începutul lunii noiembrie pe o nouă rută de troleibuz, care va face legătura dintre Chișinău și comuna Trușeni. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a menționat pe o rețea de socializare că troleibuzele vor fi puse în circulație până pe 9 noiembrie: „Este adevărat, urmează să semnez o dispoziție ca până pe 9 noiembrie, ruta de troleibuz nr. 34 să fie funcțională și să rezolvăm o problemă care a durat ani de zile pentru Trușeni”.