„Trebuie să vedem acest proiect. Să ne expunem fiecare, ulterior, prin vot, parlamentul să decidă. Din păcate în sudul ţării, în autonomie şi în Taraclia, lucrurile nu sunt atât de bune. Noi aici, la Chişinău vorbim teoretic, dar trebuie să avem o interacţiune perfectă”, şi-a explicat votul liderul PLDM, Vlad Filat.

„Proiectul este necesar. Pentru etnii, ar fi cazul să acordăm mai multă atenţie”, a spus şi preşedintele socialiştilor, Igor Dodon.

„PD va susţine includerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Pentru că se conduce de valorile europene”, a adăugat liderul PD, Marian Lupu.

Singurii care nu au susţinut examinarea acestui proiect au fost liberalii. „Prin ceea ce facem, în loc să potolim aceste aspiraţii ale Rusiei privind Găgăuzia, turnăm benzină pe foc şi în alte raioane”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Anterior, primarul oraşului Taraclia, Serghei Filipov, a ameninţat că raionul Taraclia va intra în componenţa autonomiei găgăuze dacă Parlamentul nu-i va oferi un statut special.

Alesul local a argumentat că potrivit strategiei de descentralizare adoptată de Parlament, Taraclia ar urma să fie alipită raionului Cahul, iar acest fapt va face ca bulgarii să fie în minoritate.

Experţii susţin că astfel de iniţiative fac parte dintr-un scenariu pus la cale de Federaţia Rusă, care are drept scop final federalizarea Republicii Moldova.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.