12:12:27 18.04.2024
Stiri

EXPERT: „R. Moldova are nevoie de o creștere de 7-8 la sută anual pentru ajunge la nivelul tendințelor de creștere din țările Europei Centrale și de Est”

Economie 25.10.2018 14:19 Vizualizări1237 Autor: Ziarul National
EXPERT: „R. Moldova are nevoie de o creștere de 7-8 la sută anual pentru ajunge la nivelul tendințelor de creștere din țările Europei Centrale și de Est” Expert-Grup


În pofida unor îmbunătățiri marginale pe plan economic, produse în anii 2017-2018 în R. Moldova, cum ar fi stabilizarea economică, inflaționistă și a sistemului bancar, s-au menținut constrângerile fundamentale care au împiedicat o ameliorare sesizabilă a stării țării și a calității vieții oamenilor.

Totodată, economia moldovenească a continuat să crească, însă cu un ritm relativ lent și în baza unui model non-durabil.

Acestea sunt doar câteva concluzii ale „Raportului de stare al țării” pentru anul 218, elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, prezentat săptămâna trecută la Chișinău.

„Stabilitatea și creșterea economică de suprafață din Republica Moldova nu este una sustenabilă și ascunde pericole postelectorale. Republica Moldova trebuie să „de-off-shorizeze” investițiile, în special în privatizarea activelor de stat”, a declarat Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”.

„La suprafață vedem o stabilizare a situației economice a Republicii Moldova, cu o creștere de 4-5 la sută a PIB. Dar în ce măsură această stabilizare este durabilă și calitativă? Din punctul nostru de vedere, creșterea economică este relativ slabă și nesustenabilă. Republica Moldova are nevoie de o creștere de 7-8 la sută anual pentru ajunge la nivelul tendințelor de creștere din țările Europei Centrale și de Est”, a ecplicat expertul.

Pentru ca economia moldovenească să crească mai rapid și mai durabil, este nevoie de o extindere și o diversificare substanțială a exporturilor. De asemenea, sunt necesare reforme structurale profunde, în special în sectoarele educaționale vocaționale și terțiare, în vederea sporirii eficienței investițiilor publice și private în aceste domenii și pentru ancorarea mai bună a ofertei educaționale cu cererea pentru forța de muncă din partea sectorului real.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md