Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia luată de instanța de…

Decizia luată de instanța de judecată în privința avocatei vizată în dosarul mitei pentru judecători

Nadejda Agatii

Instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în izolatorul penitenciarului nr. 13 a avocatei Nadejda Agatii, care a fost reținută în dosarul mitei pentru judecători. Avocata este bănuită că ar fi intermediat transmiterea mijloacelor bănești de la medic și inculpat către magistrați.

Înainte de a activa în avocatură, Agatii a fost procuroră în Procuratura sectorului Centru. A plecat din funcție în decembrie 2014, din proprie inițiativă.

Conform informațiilor care se regăsesc într-o hotărâre a Consiliului Superior al Procurorilor, Agatii a cerut să plece din funcție din proprie iniţiativă, de la 12 ianuarie 2015. La plecarea din funcție, conform declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, Agatii a primit o îndemnizație unică în valoare de 73,2 mii de lei. Tot atunci ea declara că deținea două terenuri, o casă de locuit și o construcție de peste 600 m.p., dobândită în anul 2014.În 2014, familia Nadejdei Agatii a contractat un credit în valoare de 2,7 milioane de lei, bani care urmau să fie rambursați până în luna noiembrie 2019.

Zece persoane (cinci judecători, un procuror, un avocat, un medic, un asistent judiciat și un inculpat) au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la de la medic și inculpat către magistrați.