Valentina Frunza: „Tinerii de pe cele două maluri ale Nistrului ascultă aceeași muzică și au aceleași interese”

valentina

Valentina Frunza este tânăra care a depășit toate barierele pentru a se simți parte activă a societății. Are putere de convingere, este comunicativă și energică, vrea să se implice și, cel mai important, vrea ca orașul în care locuiește să fie mai frumos și mai interesant pentru tineri.

Valentina s-a născut la Dubăsari. Aici a făcut școala, aici e familia și prietenii ei. Își dorește să devină profesoară. Crede că este o profesie nobilă. Însă nu vrea să renunțe la pasiunea ei pentru voluntariat și activism civic. De aceea, a devenit membră activă a Fondului de Tineri din orașul Dubăsari. Așa că timpul liber și-l petrece aici. Chiar și acum, când este deja la facultate, încearcă să se implice cât mai mult în zilele de weekend.

Valentina crede că cea mai mare problemă a tinerilor din Dubăsari este lipsa activităților sau spațiilor în care ar putea să-și ocupe timpul liber. „Orașul nostru este frumos, dar este unul mic și nu există nici un fel de activități în care tinerii ar putea să se implice. De ce tineretul este atras de băuturi alcoolice și de țigări? Pentru că aceasta reprezintă singura distracție în oraș”, spune Valentina îngrijorată.

Visul tinerei de la Dubăsari este să se redeschidă cinematograful din oraș: „La Dubăsari există clădirea fostului cinematograf, care acum e pustie și părăsită și mi-aș dori foarte mult ca anume această clădire să prindă viață și să revină filmul pe ecran. Pe oricine ai întreba în Dubăsari dacă ar vrea să fie redeschis cinematograful, toți răspund cu „Desigur că da”. Acum, din păcate, pentru a privi un film, trebuie să mergi la Tiraspol sau Bender. Sper tare mult să găsesc posibilitatea de a readuce filmul în orașul meu”.

Și din această cauză a decis să fie parte a echipei Fondului pentru Tineri, o inițiativă tânără la Dubăsari, lansată în martie 2018. Misiunea acestui fond este de a dezvolta proiecte cu tineri și pentru tineri. Dar nu numai, mă corectează Valentina în timpul discuției noastre. „Pentru că oricine, indiferent de vârstă sau categorie socială, poate participa la un proiect util pentru comunitate”, e convinsă tânăra. În același timp, îmi spune că și-ar dori să fie organizate cât mai multe activități care ar trezi interesul generației de mâine și speră că, prin intermediul Fondului pentru Tineri, acest lucru se va întâmpla.

Fondul pentru Tineri de la Dubăsari activează datorită proiectului „Construim punți, depășim bariere – construind poduri între societatea civilă și comunitățile de pe două maluri ale Nistrului”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Uniunea Europeană. Scopul proiectului este de a susține cooperarea dintre organizațiile neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest sens, în vara lui 2018, pentru prima dată în istoria acestei inițiative, 17 tineri de pe malul stâng al Nistrului (Dubăsari și Bender) au avut posibilitatea să participe la Școala de vară YouthBank, eveniment care a adunat peste 100 de membri ai Fondurilor pentru Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului.

Tânăra povestește că anume aici a avut posibilitatea să învețe din experiența împărtășită de alți colegi care activează în Fonduri pentru Tineri fondate mai demult. . Și cel mai important, a reușit să depășească toate barierele în comunicarea cu ei: „Tinerii de pe malul drept al Nistrului nu se deosebesc cu nimic față de noi. Singura excepție este, poate, limba vorbită. În rest, am aflat că ascultăm aceeași muzică și avem interese foarte asemănătoare. Mi-a plăcut că sunt foarte deschiși și mereu au interacționat cu noi. Și mi-a mai plăcut că toți participanții s-au comportat frumos și cu respect față de cei care vorbesc limba rusă”.

Valentina s-a adaptat repede la Școala de Vară, în mare parte și datorită activităților la care participă: „Toți mi-au știut numele și sunt sigură că nu e din cauza culorii aprinse a părului, dar de aceea că mie îmi place să particip la multe activități. Eu sunt peste tot. Jocurile la care am participat sunt fenomenale. Chiar mi-am notat câteva să nu le uit. Sunt atât de utile și de interesante”.

Valentina s-a împrietenit deja cu mulți membri YouthBank pe rețelele de socializare. Astfel, reușește să păstreze legătura și acum: „Dacă ei sunt deschiși să-și împărtășească experiența, atunci de ce să nu luăm exemplu de la cei care au mai multă experiență decât noi?”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente