Republica Moldova şi China îşi vor intensifica cooperarea în domeniul Apărării

Republica Moldova şi Republica Populară Chineză îşi vor intensifica cooperarea în domeniul Apărării, prin identificarea unor noi proiecte benefice pentru ambele armate. Decizia a fost luată în cadrul întrevederii Ministrului Apărării Eugen Sturza cu ambasadorul Chinei în ţara noastră, Zhang Yinghong.

Cei doi oficiali au trecut în revistă colaborarea bilaterală pe segment militar cu accent pe două domenii prioritare cum ar fi: programele de asistenţă şi instruirea militară.

În acest sens, Eugen Sturza a apreciat asistenţa logistică, acordată Armatei Naţionale – loturi de unităţi de transport de logistică si medicale, tehnică de calcul şi comunicaţii, echipamente pentru conferinţe video, staţii de purificare a apei şi utilaj medical, a căror valoare este de 18 milioane yuan (30 milioane lei).

Totodată, ministrul Sturza a mulţumit Guvernului Chinei pentru cele 25 de burse oferite militarilor moldoveni în instituţiile de învăţământ de profil.

Eugen Sturza l-a informat pe ambasadorul chinez şi despre reforma iniţiată în sectorul de Apărare, menţionând că programul „Armata Profesionalizată”, aprobarea documentelor strategice şi intensificarea participării în operaţiuni de menţinere a păcii sunt direcţiile principale în dezvoltarea şi modernizarea armatei moldoveneşti.

La rândul său, Zhang Yinghong a spus că ţara sa sprijină eforturile conducerii instituţiei de apărare şi este deschisă pentru intensificarea cooperării în acest domeniu.

La final, părţile au convenit că armatele Republicii Moldova şi Chinei vor colabora pentru identificarea unor noi proiecte de asistenţă şi oportunităţi de consolidare a parteneriatului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.