16:17:52 25.04.2024
Stiri

Transnistrenii își apostilează diplomele de studii la Chișinău pentru a pleca în Italia, SUA sau Franța

Politică 25.10.2018 10:32 Vizualizări1335 Autor: Ziarul National
Transnistrenii își apostilează diplomele de studii la Chișinău pentru a pleca în Italia, SUA sau Franța


După semnarea celor patru protocoale între Chișinău și Tiraspol, în toamna anului trecut, menite să rezolve problemele existente între cele două maluri ale Nistrului, 141 de transnistreni au solicitat apostilarea diplomelor de studii la Chișinău.

Vicepremierul pentru Politici de Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat la audierile de ieri de la Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică că cele mai multe documente apostilate erau destinate pentru Italia, SUA, Bulgaria și Franța.

Oficialul de la Chișinău s-a referit și la problema școlilor cu predare în limba română, menționând că Chișinăul va insista asupra asigurării liberei circulații, fără notificări și liste prealabile, a celor circa 1 500 de elevi, inclusiv a profesorilor și a personalului tehnic.

„Ne propunem ca, până la sfârșitul anului, acești copii să circule liber, nestingherit și să aibă dreptul la educație ca și elevii de pe malul drept al Nistrului”, a subliniat Cristina Lesnic.

La aceleași audieri, Cristina Lesnic a declarat că transnistrenii beneficiază deja de ieșiri spre UE, odată cu înregistrarea mașinilor și eliberarea de numere de înmatriculare neutre la oficiile Agenției Servicii Publice din stânga Nistrului.

Circa 95% dintre cei cărora le-au fost procesate cererile pentru înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană sunt cetățeni cu buletinul de identitate al Republicii Moldova.

Potrivit lui Oleg Rotaru de la Agenția pentru Servicii Publice, 584 de autovehicule și cinci motociclete din regiunea transnistreană au fost deja înregistrate, fiind deservite 760 de persoane, dintre care 660 dețin actele de identitate ale Republicii Moldova. Oleg Rotaru a anunțat că este aplicat mecanismul on-line de deservire a cetățenilor, fiind deja programate peste 4 000 de persoane.

Cât privește problema accesului la terenurile agricole de după traseul Camenca-Tiraspol, Lesnic a raportat că a fost restabilit pentru 83,08% din suprafața totală de circa 6 500 hectare cu circa 5 600 de proprietari. Suprafața de terenuri rămasă fie aparține administrației publice locale, fie sunt terenuri care fac obiectul succesiunii pentru persoane care se află peste hotarele țării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md