Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Dosarul mitei pentru…

LIVE TEXT Dosarul mitei pentru judecători. 20 de zile de arest în izolatorul CNA pentru o altă magistrată

Procurorii anticorupție urmează să înainteze astăzi, 24 octombrie, demersuri privind plasarea în arest a mai multor persoane reținute în dosarul privind schema de corupție în care sunt implicați mai mulți judecători.

19.30: Judecătorii au decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile la domiciliu a procurorei Vera Chiranda.

18.55: În timp ce era în deliberări, judecătorul Andrei Niculcea a ieșit din birou și a intrat în biroul celuilalt judecător care a examinat astăzi demersurile procurorilor – Vitalie Budeci.

18.40: Judecătorul Andrei Niculcea examinează demersul în privința procurorului reținut în cadrul perchezițiilor.

18.39: Judecătorul a emis un mandat de 20 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA pentru cea de-a cincea judecătoare vizată în dosar – Victoria Hadârcă.

Victoria Hadârcă

18.03: Procurorii cer 30 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA și pentru cea de-a cincea judecătoare vizată în dosar – Victoria Hadîrcă.

17.52: Judecătorul a admis parțial demersul procurorilor și a emis un mandat de 20 de zile de arest preventiv în izolatorul CNA pe numele magistratei Svetlana Tizu. Avocatul judecătoarei susține că măsura preventivă este neîntemeiată: „Voi discuta cu clienta și vom contesta decizia la Curtea de Apel”. Potrivit procurorului Roman Statnîi, magistrata este suspectată de corupere pasivă.

Svetlana Tizu

17.31: Judecătorul a emis un mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile pentru magistrata Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

În decembrie 2013, Galina Moscalciuc l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia. Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.

Galina Moscalciuc

17.22: Judecătorii examinează demersul înainat de procuror privind plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a judecătoarei Svetlana Tizu. Avocatul magistratei a declarat că aceasta pledează nevinovată: „Nu a participat la nici un act de corupere. Considerăm demersul neîntemeiat”.

16.50: Judecătorul Andrei Niculcea a admis demersul procurorului și a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile la domiciliu pe numele unei alte judecătoare vizată în dosar. Procurorul Dorin Compan a refuzat să spună numele magistratei, invocând prezumția nevinovăției. Potrivit unor surse ar fi vorba de judecătoarea Ludmila Ouș de la Curtea de Apel Chișinău.

Ludmila Ouș

16.33: Demersurile procurorilor sunt examinate în paralel de către doi judecători. Toate demersurile sunt examinate în lipsa judecătorilor bănuiți de corupție, iar procurorii pe caz refuză să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

16.28: Judecătorul Andrei Niculcea examinează demersul privind plasarea în arest a unei alte judecătoare.

16.11: Judecătorul Vitalie Budeci examinează cel de-al doilea demers privind plasarea în arest a judecătoarei Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău. Procuror în acest caz este Mariana Botezatu.

16.01: Magistrații au admis demersul procurorului și au emis un mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele judecătoarei Liubovi Brînza. Magistrata este este soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, Sergiu Brînza, și el reținut acum două săptămâni într-un dosar penal pornit pe faptul săvârșirii infracțiunilor de corupere pasivă și activă.

Liubovi Brânză, foto: anticoruptie.md

15.14: Primul demers de arest este înainat pe numele judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău, fiind solicitată examinarea cererii în lipsa magistratei. Procuror pe caz este Nadejda Busuioc. Magistrata pledează nevinovată.

Cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent.

Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă, erau „clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile .