16:42:40 16.04.2024
Stiri

Guvernul lansează Programul guvernamental „O nouă viață”. Familiile din R. Moldova vor primi GRATUIT seturi de articole pentru nou-născuți în valoare de 2 000 de lei

Social 24.10.2018 17:03 Vizualizări1901 Autor: Ziarul National
Guvernul lansează Programul guvernamental „O nouă viață”. Familiile din R. Moldova vor primi GRATUIT seturi de articole pentru nou-născuți în valoare de 2 000 de lei edelweiss.md


Începând cu luna decembrie curent, familiile din R. Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nou-născuți, în valoare de 2 000 de lei. Pentru realizarea programului cu genericul „O nouă viață”, Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.

„Este un proiect foarte pozitiv. Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, am ajuns până la suma de5300 lei. Cu acest proiect se vor mai adăuga 2000 de lei – costul unei cutii. Deci, cu această majorare de 2000 de lei ar însemna o sumă de 7300”, a menționat premierul Pavel Filip.

Documentul aprobat stabilește obligațiile operatorilor economici, procedura de oferire a setului, precum și conținutul acestuia. Cutia va include bunuri de primă necesitate: haine pentru nou-născuți, pachet cu scutece, lenjerie, pătură, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele vor fi de producţie autohtonă, cu excepția scutecelor.

Pentru a beneficia de setul pentru nou-născut, părinții – cetățeni ai R. Moldova și străini cu drept de ședere pe teritoriul țării noastre, vor completa până la externare un formular cu anexarea copiei actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului. Setul va fi transmis prin intermediul instituţiei medico-sanitare publice sau private, care oferă servicii de maternitate sau va fi livrat la domiciliu.

Operatorul economic, care va asigura realizarea activităților incluse în program, va fi selectat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul licitației deschise. Operatorul trebuie să fie producător autohton, care produce mărfuri inclusiv pentru copii. O altă cerință este ca agentul economic să utilizeze în procesul de producție doar materie primă nepericuloasă sănătății copilului.

„Proiectul vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor. Pentru realizarea programului, în anul curent, din bugetul de stat vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 de milioane de lei”, a spus premierul.

Întrebat dacă programul guvernamental „O nouă viață” nu va fi confundat cu Campania „O nouă viață”, implementată deja de fundația Edelweiss, patronată de Vlad Plahotniuc, premierul a precizat: „Guvernul va implementa programul la scară națională. Este un proiect pozitiv de care vor beneficia toți nou-născuții”.

În prezent, pachete de maternitate cu articole pentru nou-născuți sunt oferite în Finlanda, SUA, Scoția, Argentina și Ucraina.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md