Candu vrea majorarea salariilor viitorilor deputaților „jertfind” funcțiile de asistenți personali ai acestora. Filip: „Este o inițiativă bine-gândită”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, lasă deputații viitoarei Legislaturi, în care vor fi și deputați „din teritoriu”, aleși pe circumscripții uninominale, fără de asistenții personali. În schimb, deputații vor avea un salariu mai mare, din care vor putea solicita servicii de asistență profesionistă Cabinetul de miniștri, condus de vicepreședintele Partidului Democrat Pavel Filip, a avizat astăzi inițiativa președintelui Parlamentului, și el vicepreședinte al Partidului Democrat, considerând-o drept o „inițiativă bine-gândită”.

Potrivit proiectului semnat doar de Andrian Candu, „elaborarea acestui proiect de lege are drept scop îmbunătățirea suportului acordat deputaților în Parlament și crearea unor servicii de asistență profesioniste și productive care să ofere asistența necesară Parlamentului în procesul de activitate pentru realizarea eficientă a funcțiilor sale constituționale”.

„Prin proiect se propune substituirea instituției asistentului de deputat și alocarea unui buget anual deputatului pentru asigurarea activității în exercitarea mandatului. Astfel, deputatul va avea posibilitatea de a contracta asistenți personali, experți în diverse domenii conform cerințelor și necesităților de activitate în procesul legislativ”, se arată în nota informativă a proiectului.

Noile prevederi vor intra în vigoare din data de 1 februarie 2019, în contextul în care alegerile parlamentare au fost stabilite pentru data de 24 februarie a anului viitor.

„Cred că este o inițiativă bine-gândită de către colegii deputați și nu avem decât să nu susținem și noi această inițiativă. Sau sunt și alte păreri? Dacă nu sunt, vă mulțumesc”, a comentat premierul Pavel Filip inițiativa colegului său democrat, după prezentarea proiectului de către ministrului Finanțelor, Octavian Armașu.

Menționăm că legea cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, care prevedea dreptul deputaților de a beneficia de asistenți personali în activitatea sa, a intrat în vigoare în primăvara anului 2010, în scopul ajustării legislației naționale la „regulile și standardele Uniunii Europene”. Opt ani mai târziu, președintele Parlamentului, Andrian Candu, își argumentează inițiativa tot prin luarea în calcul a „bunelor practici la nivelul statelor UE, precum și experiența altor parlamente europene”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...