01:32:37 29.03.2024
Stiri

Un producător din R. Moldova, INTERZIS în Federația Rusă: „Rosselhodnadzor” a informat ANSA că lotul de fructe al acestuia era infestat

Economie 24.10.2018 14:19 Vizualizări1417 Autor: Ziarul National
Un producător din R. Moldova, INTERZIS în Federația Rusă: „Rosselhodnadzor” a informat ANSA că lotul de fructe al acestuia era infestat


Un producător din R. Moldova nu va mai avea dreptul să exporte prune în Federația Rusă, după ce Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară de la Moscova a trimis o scrisoare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor de la Chișinău (ANSA) prin care anunță că a descoperit fructe infectate cu Monilinia fructicola (Winter) căruia i se mai spune și putregaiul brun monilioz al fructelor.

„Rosselhodnadzor” a solicitat ANSA să excludă cultura notificată a producătorului respectiv din Lista întreprinderilor care livrează produse vegetale în Federația Rusă.

Drept urmare, ANSA anunță producătorii autohtoni că exportul de prune în Federația Rusă va fi permis numai în baza rezultatelor expertizei de laborator la Monilinia fructicola.

„Ținând cont de durata analizei, de până la 14 zile, ANSA solicită producătorilor și exportatorilor de fructe sâmburoase (prune) să se adreseze inspectorilor fitosanitari din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției pentru prelevarea și expedierea la laborator a mostrelor de fructe. Totodată, atenționăm și despre cazurile de depistare în fructe a moliei orientale a fructelor (Grapholita molesta (Busck), care, la fel prezintă risc fitosanitar pentru Federația Rusă”, se arată într-un comunicat de presă al ANSA.

Instituția responsabilă de la Chișinău atenționează că, în cazul nerespectării cerințelor fitosanitare la exportul produselor vegetale, partea rusă poate sista exporturile din R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md