Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Cine este avocata reținută…

DOC Cine este avocata reținută în dosarul mitei pentru judecători

Nadejda Agatii

Nadejda Agatii este avocata reținută în dosarul mitei pentru judecători. Aceasta deține licență de avocat din 2015. Înainte de a activa în avocatură, Agatii a fost procuroră în Procuratura sect. Centru. A plecat din funcție în decembrie 2014, din proprie inițiativă. 

Nadejda Agatii a activat în Procuratură din anul 2003.

Conform informațiilor care se regăsesc într-o hotărâre a Consiliului Superior al Procurorilor, Agatii a cerut să plece din funcție din proprie iniţiativă, de la 12 ianuarie 2015. La plecarea din funcție, conform declarației cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015, Agatii a primit o îndemnizație unică în valoare de 73,2 mii de lei. Tot atunci ea declara că deținea două terenuri, o casă de locuit și o construcție de peste 600 m.p., dobândită în anul 2014. Tot atunci, Agatii conducea un Mitshubishi Colt, fabricat în 2006.

În 2014, familia Nadejdei Agatii a contractat un credit în valoare de 2,7 milioane de lei, bani care urmau să fie rambursați până în luna noiembrie 2019.

În februarie 2015, Agatii era deja în lista persoanelor care solicitau licență de avocat.   Reprezentanții Uniunii Avocaților ne-au anunțat că Nadejda Agatii a obținut licența de avocat în luna martie 2015.

ZdG a scris trei judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc, judecătoare care a participat în ultimii ani la luarea unor decizii în dosare importante, Liubovi Brânză, soția decanului Facultății de Drept din cadrul USM, colega lor, Ludmila Ouș, dar și judecătoarele Victoria Hadârcă și Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău sunt cei cinci magistrați vizați în dosarele de corupție anunțate marți, 23 octombrie 2018 de către procurori.

Pe lângă cei cinci judecători de la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, și un procuror a fost reținut într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent. Este vorba de procurora Vera Chiranda, care activează în cadrul Procuraturii sectorului Centru, municipiul Chișinău.

Cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar au fost reținuți într-un caz de corupție investigat de procurori din luna august curent.