/VIDEO/ Expert, despre majorarea salariilor propusă de PD: O inițiativă necesară, dar riscantă

23 octombrie 2018, ora 18:59

Educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari salariile vor crește cu 20, 50, iar pentru unii chiar și cu 90 %”, Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat

Plahotniuc nu a precizat care va fi majorarea pentru fiecare categorie în parte. El a declarat doar că de acum în acolo, guvernul va fi obligat să majoreze salariile la bugetari în fiecare an, fără a menționa sursa banilor. Deși o califică drept o inițiativă binevenită, experții atenționează că reforma va pune, din nou, presiune pe bugetul de stat. Asta, pentru că în ultimul an guvernarea a lansat mai multe proiecte de amploare, spre care au fost direcționate milioane de lei și care vor continua și în 2019.

Prevederile de a majora cheltuielile pentru salarii se vor ciocni cu faptul că guvernul are noi angajamente începând din 2018 și pe alte domenii, cum este, de exemplu, „Drumuri Bune”, „ARENA Chișinău”.”, Iurie Morcotîlo, economist, „Expert-Grup”

O altă problemă în opinia economistului este și faptul că la anul, în buget, vor intra mai puțini bani din cauza reformei prin care s-a micșorat impozitul pe venit. Respectiv, există riscul ca pentru alte domenii să se aloce mai puțini bani.

Dacă totuși o să se respecte angajamentul acesta de a plăti salarii mai mari și de implementa „Drumuri Bune”, o să fie necesar de tăiat, teoretic, din alte domenii. O să fie tăiate din cheltuielile de infrastructură, în școli, inclusiv, investițiile în drumuri, de exemplu”, Iurie Morcotîlo, economist, „Expert-Grup”

Conform Biroului de Statistică, învățătorii au avut în 2017 un salariu mediu net de 3500 de lei, asistenții sociali au ridicat puțin peste 3000 de lei, iar angajații din domeniul sănătății au obținut mai puțin de 5000 de lei. Salariul mediu pe economie este de 6150 de lei, în acest an.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram