07:34:08 29.03.2024
Stiri

UTIL // De ce nu ai CHEF să gătești?

Știri 23.10.2018 18:04 Vizualizări1856 Autor: Ziarul National
UTIL // De ce nu ai CHEF să gătești? sursa: google.ro


Nu e vorba de lene sau plictiseală. Uneori cu totul alte motive te împiedică să gătești.

Îți place să-ți răsfeți familia cu rețete deosebite dar în ultima vreme nu ai deloc chef să gătești? Nu te grăbi să dai vina pe orele suplimentare de la serviciu sau pe simpla lene. Impulsul de a găti depinde și de aspectul bucătăriei și de starea pe care o asociezi cu această activitate. Dacă ești mereu stresată când gătești pentru că restul familiei se grăbește s-ar putea să nu îți facă plăcere să alegi neapărat rețete sănătoase, ci mai degrabă variante rapide, dar cu multe grăsimi saturate pentru a încheia rapid momentele pe care le petreci în bucătărie.

Iată care ar putea fi celelalte cauze pentru care eviți să gătești:

1. Bucătăria este murdară sau are un aspect dezordonat

Dacă este foarte greu să găsești ceva în bucătărie și nu ai loc nici măcar să bei o ceașcă de ceai la masă va fi foarte complicat să te apuci să gătești. Ai nevoie de liniște și mult optimism pentru a realiza orice activitate, mai ales gătitul, iar vasele așezate pe toate mesele, prosoapele puse peste tot și tăvile necurățate vor face această activitate să pară mult mai grea decât este în realitate.

2. Nu ai ingredientele necesare

Lipsa ingredientelor variate te poate descuraja chiar dacă vrei să gătești. Dacă ai o idee și ți-e poftă de o anumită rețetă poți anula totul când vezi că frigiderul sau cămara nu conțin tot ce ai nevoie. Din acest motiv este bine să cumperi din timp legume și fructe proaspete, precum și ulei de măsline, paste, avocado și cereale integrale.

3. Nu te ajută nimeni

Este important să simți și că ai parte de sprijinul celorlalți, în caz contrar vei vedea gătitul ca pe o activitate fără sens, pe care o faci din obligație. Cel mai bine este să-l implici și pe partenerul tău pentru a realiza mai ușor preparate care să vă placă. De asemenea, dacă ai copii, și ei te pot ajuta în bucătărie, dar ai grijă să corelezi activitățile lor cu vârsta și să respecți regulile de siguranță, în special în ceea ce privește cuțitele sau răzătoarea.

4. Nu este distractiv

Este esențial să găsești ceva interesant și distractiv în cadrul pregătirii diferitelor rețete. Nu face lucrurile mecanic pentru că te vei plictisi foarte repede. De exemplu poți tăia ingredientele într-o anumită formă sau poți schimba mixul de condimente de fiecare dată pentru a modifica aromele și a-i surprinde plăcut pe ceilalți.

5. Asociezi gătitul cu ideea de îngrășare

Dacă nu vrei să te apropii de bucătărie pentru că îți închipui că te vei îngrășa, să știi că riscurile sunt mai mari dacă vei consuma tot timpul batoane cu mult zahăr și cereale rafinate sau alte semipreparate cu mult sodiu sau grăsimi trans. Mai bine fă-ți curaj și gătește uneori, dar folosește bomboanele mentolate sau guma de mestecat pentru a nu consuma calorii suplimentare.

Unele persoane pot intra într-o bucătărie dezordonată și încep direct să gătească, dar în cele mai multe cazuri este nevoie să faci mai întâi ordine pentru a putea găti cu zâmbetul pe buze. Vei avea mai multă energie pentru a prepara cina dacă toate rafturile au condimentele și celelalte recipiente aranjate ordonat, iar chiuveta nu este plină de vase.

Potrivit specialiștilor, aglomerarea obiectelor și lucrurile pe jumătate terminate de care îți amintește aspectul bucătăriei sunt principalele obstacole pentru cei care renunță foarte ușor la gătit. Pe de altă parte o bucătărie aerisită care conține numai lucruri utile te ajută să respiri adânc și să gătești cu plăcere chiar și atunci când ești obosită.

Iată cum trebuie să procedezi ca să-ți facă mereu plăcere să gătești:

1. Eliberează chiuveta în fiecare dimineață și seară

Când pleci la serviciu lasă bucătăria curată, astfel încât să nu fii nevoită să muncești în plus când te întorci seara. De asemenea, înainte să te culci spală vasele pentru ca dimineața să-ți facă plăcere să pregătești micul dejun.

2. Ține plicurile și orice corespondență în afara bucătăriei

Nu este indicat să-ți aglomerezi bucătăria cu hârtii sau alte acte importante. Pot fi pătate sau ai putea vărsa diferite lichide pe ele. Mai bine ține-le în living sau într-un sertar din birou.

3. Creează cât mai multe suprafețe libere

Nu lăsa masa să fie plină de diferite obiecte cum ar fi capacele, cutiile din plastic, borcanele, lavetele din microfibră sau mănușile pentru cuptor.

4. Alege-ți o zi din săptămână în care poți comanda mâncare

Deși ar fi ideal să gătești mereu, este inevitabil ca în unele zile să te simți prea obosită ca să intri în bucătărie. Spre sfârșitul săptămânii alege o zi în care te poți relaxa și comandă mâncare, dar alege opțiuni utile și pentru siluetă, nu doar alimente hipercalorice.

Sursa: eva.ro


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md