/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

Reacția CEC la investigația RISE privind infractorii cu identități false care au drept de vot în circumscripțiile din Capitală

missing
23 octombrie 2018, ora 17:29

„Așa cum datele despre persoanele menționate în investigație, la acel moment, erau incluse în RSP, acestea au fost introdus automat și în RSA. Subliniem că Registrul de Stat al Alegătorilor nu permite operatorilor să introducă alegători, în mod manual, să creeze identități sau IDNP-uri, iar toate operațiunile efectuate în sistem sunt înregistrate și verificate. Datele din RSA sunt actualizate zilnic, în baza informației din RSP, în baza unui sistem de interoperabilitate. În momentul când, în RSP unei persoane îi este retrasă cetățenia sau este declarată decedată, în RSA persoana nu este exclusă, dar îi este anulat statutul de alegător”, se spune într-un comunicat al instituției.

Tot acolo, se menționează că identitatea falsă a persoanelor, reprezintă o abatere penală și este anulată prin hotărârea instanței de judecată, care ulterior este transmisă către Agenția Servicii Publice (anterior CRIS ”Registru”), deținătoarea Registrului de Stat al Populației. Așa cum la momentul proiectării Registrului de Stat al Alegătorilor, acesta nu a fost programat pentru astfel de situații, datele despre aceste persoane au rămas în continuare active.

CEC mai spune că nu aplică în mod arbitrar statutul de retras persoanelor incluse în RSA. Iar în privința experimentului RISE prin care o identitatea falsă a unei persoane a fost inclusă în RSA, CEC spune că nu a demonstrat altceva decât că sistemul funcționează, dar nu presupune că persoana în cauză din oficiu va vota la următoarele alegeri.

„Aplicația înregistrare prealabilă, nu stă la baza formării listelor electorale, dar reprezintă o informație statistică, necesară pentru deschiderea secțiilor de votare extrateritoriale peste hotarele țării”, se mai spune în comunicatul CEC.

Precizăm că RISE în investigația sa spune că au rămas patru luni până la alegerile parlamentare din februarie 2019, iar în Registrul de Stat al Alegătorilor se găsesc și numele unor infractori străini cu identități false, vânați de cei mai buni polițiști din lume. Unii dintre ei au drept de vot în circumscripțiile electorale din capitală, asta chiar dacă au fost capturați, condamnați sau extrădați în țările de unde au fugit.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram