01:01:43 19.04.2024
Stiri

Prietenul și ALIATUL politic al lui Ilan Șor pretinde la funcția de președinte al Comisiei Europene

Partide/Comunicate 23.10.2018 13:33 Vizualizări1014 Autor: Ziarul National
Prietenul și ALIATUL politic al lui Ilan Șor pretinde la funcția de președinte al Comisiei Europene kp.md


Președintele Alianța Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ACRE), Jan Zahradil, un influent lider politic european, aliatul și prietenul președintelui Partidului „ȘOR”, primarul de Orhei Ilan Șor, este unul dintre candidații la funcția de președinte al Comisiei Europene. Informația este difuzată de un șir de instituții de presă europene, fiind confirmată de surse din cadrul ACRE, condusă de Zahradil, informează kp.md.

Jan Zahradil este caracterizat ca fiind un adept activ al dezvoltării Uniunii Europene pe principiile respectării libertății, identității naționale și suveranității statelor membre. „Săptămâna trecută Jan Zahradil a fost în R. Moldova, la invitația Partidului „ȘOR” și a participat la Summit-ul ACRE, un important forum internațional, desfășurat în premieră în țara noastră. În cadrul Summit-ului și-a exprimat susținerea pentru Partidul „ȘOR”, singura formațiune care face parte din această influentă alianță politică”, scrie sursa citată.

În cadrul Summit-ului, dar și al briefingului pentru presă, Zahradil a susținut cu text deschis eforturile R. Moldova în procesul de integrare europeană și a salutat că în țara noastră au apărut politicieni în stare să schimbe starea de lucruri. „Jan Zahradil s-a referit în acest sens la liderul Partidului „ȘOR”, primarul de Orhei Ilan Șor”, punctează kp.md.

„Este încurajator să vezi pe cineva tânăr, inspirat precum Ilan Șor, să încerce să aducă mai bine cetățenilor țării sale, orașului său, să revitalizeze și să reconstruiască instituțiile. Vreau să-l felicit pentru aceste eforturi extraordinare, nu doar pentru compatrioții săi din acest oraș, dar și pentru cetățenii din întreaga țară”, a accentuat președintele ACRE.

Totodată, acesta a vorbit despre viziunile ACRE referitor la viitorul UE. Astfel, Uniunea Europeană are nevoie de mai multă flexibilitate, fără de care nici procesul de extindere nu va putea continua. Jan Zahradil a menționat că ACRE, deși este o alianță tânără (fondată în 2009), a reușit deja să se manifesteze ca o forță politică formidabilă care trebuie abordată cu toată seriozitatea.

Principala deosebire față de alte alianțe politice europene este că ACRE optează pentru mai multe libertăți și flexibilitate pentru statele membre. „Noi toți putem să trăim ca o familie unită de națiuni, dar, în același timp, fiecare stat să-și păstreze identitatea națională, care nu trebuie să fie înlocuită de vreo identitate europeană, sau de vreun concept pan-european. Acesta este laitmotivul care ne deosebește de alte partide care doresc să creeze un fel de Statele Unite ale Europei”, a explicat Jan Zahradil.

În cadrul Summit-ului ACRE, găzduit de Orhei, Ilan Șor a declarat că poziția formațiunii sale față de relațiile cu UE coincide cu cea a ACRE – adică o Europă a libertăților. „Nu avem nevoie de credite din Europa. Avem nevoie de prietenie, cultură și comunicare. Noi putem singuri să ne hrănim. Eu știu cum să facem ca bugetul R. Moldova să fie suficient pentru a realiza toate necesitățile și doleanțelor locuitorilor săi”, a precizat Ilan Șor, citat de kp.md.

ACRE reunește partide dedicate libertăților individuale, suveranității naționale, democrației parlamentare, statului de drept, proprietății private, taxelor reduse, mijloacelor sigure, comerțului liber, concurenței deschise și succesiunii puterii. ACRE este al treilea cel mai influent grup politic în Parlamentul European în care deține peste 70 de mandate, iar formațiunile membre sunt la guvernare în mai multe state, inclusiv în Marea Britanie, Italia, Cehia, Slovacia, Israel și Polonia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md