23/10/2018

Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), ne-a spus că instituția pe care o conduce examinează informațiile din investigația RISE Moldova despre alegătorii camuflați din Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA).

42900100_1952278898164151_3514940066122170368_o

Alina Russu, președinta CEC. Foto: facebook.com/pg/cecmoldova

Alina Russu: Am demarat procedura de examinare a investigației Dvs.. Trebuie să examinăm în particular ceea ce se întâmplă, după care o să venim cu o informație vis-a-vis de subiectul investigat de către Dvs..

Președinta CEC a ținut să precizeze că Alegătorul A.L. – Alla Lerman nu a fost radiat din RSA la scurt timp de la publicarea articolului pe rise.md, doar că informația despre statutul de alegător al Allei Lerman a fost restricționat pentru public. Detalii, AICI

Alina Russu: Cert este că o persoană nu poate fi radiată de către CEC. Faptul că nu vedeți (în mod public – n.r.) asta nu înseamnă că este exclusă (din RSA – n.r.). Am demarat procedura de examinare, punctual, pentru că este vorba de un caz penal, fals de acte, și trebuie să vedem trasabilitatea la ceea ce s-a întâmplat. Ori, dacă Dvs. ne sesizați din timp, atunci, hai să spunem că, experimentele pe care le-ați realizat Dvs. am fi putut să le facem împreună. Dar oricum vă mulțumesc pentru sensibilizarea subiectului și pentru faptul că scoateți în evidență careva cazuri în particular care trebuie documentate și examinate foarte exhaustiv.

Reporter: Sunt și alte persoane (camuflate) care apar în RSA…

Alina Russu: Transmiteți lista persoanelor ca noi să vedem punctual fiecare persoană și care este situația. Din ce cauză se regăsește (în RSA – n.r.) și care este statul acestei persoane și, respectiv, ceea ce se întâmplă. Dacă e vorba de careva abateri cu caracter penal atunci noi vom sesiza organele de drept.

Totodată, am întrebat-o pe președinta CEC dacă a citit și articolul publicat astăzi pe rise.md – despre „alegătorii camuflați”, o continuare la subiectul de ieri.

Alina Russu: Nu am văzut. Mi se pare colegial… Era mai bine dacă Dvs. ne transmiteați informațiile respective și noi să vă ajutăm în investigația pe care o realizați. Reiese că noi trebuie să ne sesizăm din ce Dvs. publicați deja… Dacă sunt deficiențe, trebuie să vedem unde sunt ele. O să examinăm și o să informăm opinia publică. Sarcina noastră este să avem date cu cât mai mare acuratețe despre cetățenii care au dreptul la vot și, mai mult ca atât, o acuratețe a listelor electorale.


Citiți mai jos și alte articole la acest subiect:

Alegătorii camuflați
Alegătorul A.L.
Cimitirul din listele electorale
Republica lui Ivan


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.


RISE LEAKS

Comenteaza acest articol