Republica Moldova solicită majorarea cotelor de export în Uniunea Europeană

Republica Moldova solicită majorarea cotelor de export în Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat la cea de-a V-a reuniune a Comitetului de Asociere, în configurația Comerț, Republica Moldova – Uniunea Europeană și la ședința Subcomitetului pentru Indicații Geografice, care s-a desfășurat în perioada 18 – 19 octombrie, la Bruxelles.

Iuliana Drăgălin, secretar de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, menționat că reprezentanții UE au examinat solicitarea de majorare a contingentelor tarifare la export. În acest context, Comisia Europeană va continua negocierile pe marginea acestui subiect.

Secretarul de stat a specificat că reuniunile Comitetului de Asociere în configurația comerț se organizează anual şi are ca obiectiv discutarea și analiza celor mai importante progrese, precum şi provocări, în implementarea componentei DCFTA din cadrul Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În acest context, delegația țării noastre a prezentat principalele realizări în implementarea angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere pe dimensiunea comerțului exterior, achizițiilor publice, infrastructurii calității și supravegherii pieții, proprietății intelectuale, energetică și domeniul serviciilor.

Cu referire la comerțul exterior, delegația țării noastre a menționat că în anul 2017, exporturile produselor moldovenești pe piața Uniunii Europene au atins o valoare de 1,59 miliarde dolari, reprezentând 65,85% din totalul exporturilor Republicii Moldova. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al țării.

Totodată, reprezentanții Republicii Moldova au reiterat solicitarea de a examina posibilitatea măririi contigentelor tarifare, precum și operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru produsele cu o capacitate înaltă de producere și export.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.