13:16:08 29.03.2024
Stiri

DECLARAȚIE: Modelul României privind integrarea serviciilor de URGENȚĂ poate fi implementat cu succes și în Republica Moldova

Social 22.10.2018 09:42 Vizualizări1014 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: Modelul României privind integrarea serviciilor de URGENȚĂ poate fi implementat cu succes și în Republica Moldova


„România a avansat foarte mult în gestionarea situațiilor de urgență. Ne dorim același lucru și în republica noastră. Trebuie să identificăm cele mai eficiente măsuri, astfel încât să optimizăm la maximum intervențiile de urgență medicale”.

Declarația îi aparține ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, care, împreună cu șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihail Harabagiu, au mers duminică la București unde au avut o întrevedere cu Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, responsabil de domeniul situațiilor de urgență.

Cei doi funcționari din R. Moldova au mers peste Prut pentru a discuta despre preluarea experienței României în reformarea și dezvoltarea asistenței medicale de urgență și inițierea colaborării privind îmbunătățirea acestui domeniu în republica noastră.

Datorită proiectului SMURD – 2 „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Resuscitare și Descarcerare și de pregătire a personalului de intervenție în situații de urgență în zona transfontralieră dintre Republica Moldova și România”, finanțat de Comisia Europeană, la Institutul de Medicină Urgentă va fi construită o Unitate de Primiri Urgente, care va fi dotată cu echipament de înaltă performanță.

Raed Arafat a menționat că asistența medicală de urgență trebuie privită ca un tot întreg, unde pompierii și echipele de pe ambulanțe trebuie să lucreze împreună. România a realizat acest lucru și datorită încadrării în această structură a echipelor de descarcerare, dar și instituirii Unității de Primiri Urgente, ceea ce a dus la reducerea mortalității în cazurile de urgentă cu 50%.

Silvia Radu a vizitat și Centrul pentru Situații de Urgență, unde s-a informat despre modelul de funcționare a acestuia: „Acest centru este un model în care SMURD și ambulanțele colaborează pentru rezolvarea urgențelor medicale. E un model de urmat pentru Moldova, ca SMURD și Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să coopereze pentru a ajunge mai repede la cetățenii care au nevoie de asistență medicală”.

Republica Moldova beneficiază de suportul României în cadrul proiectului transfontralier prin intervențiile realizate cu elicopterul SMURD.

De la începutul anului 2015 și până acum, elicopterele SMURD din România au efectuat 106 intervenții în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md