00:10:17 26.04.2024
Stiri

Produse „așa cum au fost date de la Dumnezeu”, crescute de călugări la Zăbriceni

Social 15.08.2015 14:02 Vizualizări5727 Autor: Galina Munteanu
Produse „așa cum au fost date de la Dumnezeu”, crescute de călugări la Zăbriceni


Ocupație // Călugării de la Mănăstirea „Nașterea Domnului” din satul Zăbriceni, raionul Edineț, comercializează fructe și legume de sezon, dar și alte produse, toate BIO

Pornind de la ideea că „suntem ceea ce mâncăm”, și-au propus să aducă o alternativă pentru cei care nu se dau în vânt în căutarea alimentelor într-un ambalaj cu un design frumos, colorit abundent și arome de-a dreptul tentante.

Pentru că, în zilele noastre, pentru a găsi produse bio sau cel puţin care să conţină minimum de mutaţii genetice este foarte dificil, călugării de la Mănăstirea din satul Zăbriceni ne pun pe tavă asemenea produse. Inițial, tot ce cultivau aici foloseau pentru consum intern, de trei ani însă și-au deschis larg porțile pentru toți consumatorii de produse naturale.

Fără substanțe chimice

De 13 ani, aici se pune accentul nemijlocit pe calitate. Agricultorii în sutane nu folosesc substanţe chimice la cultivarea plantelor, iar ca îngrăşăminte folosesc băligarul animalelor, care la fel sunt hrănite cu produse bio. Călugării au construit o seră și au 30 de hectare de teren agricol. Fâșia forestieră din preajmă izolează culturile de cele din jur și evită contaminarea acestora, protejându-le în același timp de vânt și impurități, dă asigurări părintele Dorimedont.

„Îngrijim totul singuri, ne mobilizăm atunci când este nevoie și muncim. Avem toată tehnica necesară, ceea ce nu avem – cerem ajutor de la liderii agricoli din localitate. Uneori, mai apelăm și la ajutorul zilierilor, vreo doi-trei”, adaugă călugărul.

Ajutați și încurajați de cehi

Până în anul 2011, toată producția cultivată de călugări era folosită pentru consum intern. Abia în vara acelui an, când au venit în vizită la mănăstire câţiva specialişti în agricultura ecologică din Cehia, aceștia i-au îndemnat pe cei 20 de călugări să „împărtășească darurile naturii la toți”.

„Au rămas profund impresionați de locurile noastre pitorești care ne înconjoară și, nu în ultimul rând, de centura forestieră care practic izolează terenurile noastre agricole de celelalte, fiind ca un voal al mamei-naturi, ce ocroteşte culturile de impurităţi. Ei ne-au ajutat și am inițiat acest proiect. Am fost instruiți cum și când să cultivăm plantele pentru ceai, cum să le uscăm. Acum avem și o uscătorie profesionistă. Multe detalii pe care noi chiar nu le-am cunoscut și ne prind bine. După mai multe proceduri, mănăstirea a primit și Certificatul de conformitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Trebuie să vă spun că toate legumele, fructele, ceaiul și mierea de la noi au certificat bio”, susține preotul.

Mierea și ceaiul de la mănăstire – la expoziția de la Geneva

Două dintre produsele ecologice, cultivate de către călugării de aici, au ajuns și pe standurile Expoziției Internaționale de la Geneva. Pentru a afla cât mai multă lume despre preocuparea călugărilor, a fost lansat și un site - biocamera.md, unde se poate face comanda pentru produsele lor.

„Nu ne plângem, avem comenzi – circa 30 pe săptămână. Vin nu doar cetățeni din satele din vecinătate, dar avem comenzi și de la Chișinău, Bălți. Ceea ce facem nu este un business, dar un mod de viață. Milioane de flori se pierd și nimeni nu vrea să le ia în seamă. Uite noi am decis să ne preocupăm de ele, dacă e să ne referim la ceaiuri. Prețurile sunt pe măsură, ca la piață sau chiar mai mici, intrăm în situație omului. Puținii bani pe care îi câștigăm îi reinvestim și îi folosim pentru cheltuielile de întreținere a mănăstirii”, ne spune părintele Dorimedont.

Aroma ceaiurilor, savurată și de către pelerini

Situată într-un loc pitoresc, mănăstirea este deseori gazda pelerinilor. „Avem acum 80 de locuri de cazare pentru pelerini. Aceștia sunt hrăniți la noi, îi servim cu ceaiuri aromate. Totul este fără taxă. Ne bucurăm foarte mult când ne trec pragul și îi putem servi și pe ei din acest coș al sănătății”, conchide călugărul.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md