Câți copii își doresc moldovenii și ce le stă în cale?

Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când R. Moldova a obținut independența. În comparație cu 2016, anul trecut, s-au născut puțin peste 30 de mii – cu patru mii de copii mai puțin. Principalele două cauze ale fertilității scăzute sunt migrația, lipsa echilibrului dintre muncă și odihnă, potrivit lui Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Conform specialistului, dacă autoritățile ar investi direct în sporirea fertilității, ar irosi banii. Explicația este simplă. Rata fertilității depinde de mai mulți factori cum ar fi economia Moldovei sau forța de muncă. Mai mult, expertul menționează morbiditatea și mortalitatea afectează fertilitatea RM.

Morbiditatea înseamnă bolile care afectează capacitatea de muncă. În Moldova, există dovezi că cel puțin populația masculină adultă adoptă un stil de viață nesănătos. Și aceasta nu afectează doar durata vieții. Bărbații trăiesc cu 11 ani mai puțin decât femeile. Dar și incidența bolilor cronice și bolilor care conduc la dizabilitate este mai înaltă între adulții bărbați. Cu alte cuvinte, productivitatea pierdută din motivul bolii sau dizabilității este foarte înaltă”, a declarat Eduard Jongstra, Consilier Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA.

Tinerii ar putea avea copii, dar ei părăsesc țara, lasă părinții acasă, fără să contribuie la economia națională, cu excepția remitențelor. Moldova investește în educație, în sănătate și în tineri care cresc, apoi pleacă. Aceasta înseamnă că Moldova investește în persoane care pleacă peste hotare. Prin urmare, alte țări beneficiază de aceste investiții”, a menționat expertul.

„Oamenii decid singuri să aibă copii sau nu, iar aceasta se va baza pe un raționament, pe o evaluare clară. Există dovezi în toată lumea că orice cuplu ar dori să aibă trei copii, dar în Moldova această cifră este de 1.5 – 1.6 copii”, a declarat Jongstra, menționând că în 20 de ani, numărul populației în Moldova va fi mai mică decât este acum.

„Dacă ar avea loc un miracol economic în Moldova și ar apărea multe locuri bune de muncă, oportunități, atunci persoanele tinere nu ar părăsi Moldova sau s-ar întoarce. După cum se observă, tendința în țările occidentale este cumva împotriva migranților.

Consilierul Regional în domeniul Populației și Dezvoltării la Biroul Regional al UNFPA, întrebat despre ce i-ar spune președintelui Igor Dodon dacă ar fi la Congresul Familiei, a declarat că nu există motive reale pentru care biserica s-ar opune politicilor care facilitează ca familiile să aibă copii, dar și să lucreze. „Moldova are nevoie de forță de muncă pentru că economia nu este puternică. Femeile reprezintă jumătate din forța de muncă. De ce să le dai într-o parte, creând o mai mare dependență față de copiii pe care trebuie să-i hrănești și să-i educi?”, s-a întrebat retoric Eduard Jongstra.

Citește și „Congresul Mondial al Familiilor s-a încheiat. Ce zic participanții”

Conform expertului, doar Coreea de Sud și Portugalia ar fi mai jos decât Moldova, pe mapamondul fertilității. În Europa de Est, Moldova este ultima.

Eduard Jongstra menționează și cazul Coreei de Sud. „Rata de fertilitate în această țară este de 1.1 – 1.2 copii. Autoritățile au folosit peste 110 miliarde de dolari pe parcursul a 12 de ani ca să sporească fertilitatea. Părinții aveau exlusiv beneficii financiare, dar asta nu a funcționat. Apoi au extins aceste beneficii și au oferit concedii de maternitate și paternitate.  Au extins durata concediilor de maternitate și paternitate. Dar la jumătatea realizării acestei politici s-a dovedit că  nu funcționează nici aceasta. Astăzi sunt în a treia fază, unde au început să abordeze și alte aspecte ale domeniului acesta de fertilitate. Au adăugat îngrijirea copiilor în grădinițe. Copilul pleacă dimineața la ora 6 și se întoarce acasă la ora 8 seara. Interacțiunea cu părinții este de o oră pe zi, apoi copilul doarme, iar dimineața iarăși se duce la grădiniță. Imaginați-vă impactul când copilul va fi adult. Ce așteptări va avea el de la familie?”, se întreabă expertul.

Astăzi, pe glob trăiesc 7,6 miliarde de oameni. Zilnic se nasc câte 300 000 de copii, majoritatea în țările mai sărace din Africa Subsahariană.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.