Experți: Scumpirea pâinii este o înțelegere de cartel, Procuratura Generală trebuie să se implice

Scumpirea pâinii este un pas ilegal și consecința unei înțelegeri de cartel între producători. De această părere sunt experții Institutului de Politici şi Reforme Europene, care cer implicarea Consiliului Concurenței și a Procuraturii Generale.

„Consiliul Concurenței este obligat să inițieze investigații și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către Asociaţia Brutarilor din Moldova şi Asociaţia Naţională a Industriilor de Panificaţie şi Morărit,  inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege”, se menționează într-un comunicat IPRE.

Potrivit experților Sergiu Tofilat și Iulian Rusu, cele două asociații au încălcat Legea concurenței, utilizând în calitate de mijloc de transmitere a informației intențiile de a majora prețurile la produsele de panificație. Mai mult decât atât, autorii analizei spun că Procuratura Generală este obligată să se autosesizeze și să inițieze o cauză penală.

Pentru limitarea concurenței libere, Codul Penal prevede amenzi între 20 de mii și 40 de mii de lei sau privațiune de libertate de până la 3 ani. Experții susțin că această formă de răspundere penală este pe larg utilizată în multe state ale UE și este un instrument adițional pentru protecția concurenței.

Ei amintesc și de Legea cu privire la comerţul interior, care arată că preţurile la produsele social importante de primă necesitate sunt stabilite de Guvern pe un termen de maximum un an, iar decizia trebuie precedată de avizul Consiliului Concurenţei. La fel, o hotărâre de Guvern prevede că adaosul comercial la pâine şi produsele de panificaţie nu va depăşi 10%, iar controlul asupra respectării prevederilor hotărârii în cauză se pune în sarcina Ministerului Economiei.

„Ministerul Economiei are obligația de a analiza modul în care sunt stabilite prețurile la produsele de panificaţie, solicitând și avizul din partea Consiliului Concurenţei. Preţurile noi, ce țin de adaosul comercial de 10%, vor intra în vigoare numai după respectarea tuturor procedurilor legale”, se arată în comunicatul IPRE.

Analiza integrală poate fi citită aici.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.