Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vaccinul împotriva cancerului de sân,…

Vaccinul împotriva cancerului de sân, studiat la Clinica Mayo

Zeci de mii de femei mor anual din cauza cancerului de sân, dar în curând numărul acestora ar putea scădea. Clinica Mayo din Jacksonville, SUA, lucrează la un vaccin împotriva cancerului de sân triplu negativ (TNBC), care ar putea salva într-o zi milioane de vieți, scrie kare11.com.

În timp ce vaccinul se află încă în studii clinice, medicii spun că sunt foarte entuziasmați de el pentru că pare să lucreze cu câteva efecte secundare negative. Problema este că, mai puțin de 5% dintre adulții cu cancer se înscriu pentru a putea fi studiați de către medici.

Stacy Hanson,  o femeie din Jacksonville, spune că a aflat că are cancer la 45 de ani, la doi ani după nașterea fiicei sale. După ce s-a vindecat, boala a revenit la stadiu metastatic triplu negativ.

În prezent, se află într-un studiu clinic diferit, iar tumoarea este de aproximativ dimensiunea unui bob de orez. Din moment ce Hanson se află deja în ultima etapă a cancerului, acest vaccin nu ar funcționa pentru ea, explică medicii. De aceea, Stacy Hanson îndeamnă mai mulți pacienți cu cancer să se implice. Ea crede că astfel îi va ajuta pe medici să facă un pas important care să salveze viitoarele generații.

„Vreau ca fiica mea sa aibă o viata fără cancer. Nu vreau să-și facă vreodată griji pentru cancer”, explică Hanson.

În prezent, Clinica Mayo din Jacksonville are un studiu clinic pentru un vaccin contra cancerului triplu negativ la sân. Medicul Saranya Chumsri spune că vaccinul ajută sistemul imunitar al organismului să prevină apariția cancerului, la fel ca în cazul vaccinurilor împotriva infecțiilor sau a gripei. Iar pentru pacientii care au avut deja cancer de sân, în stadiu incipient, vaccinul ar ajuta la reducerea riscului de reapariție.

Clinica Mayo are mai multe vaccinuri pentru alte tipuri de cancer la sân în cadrul studiului clinic, împreună cu peste 300 de studii clinice pentru alte tipuri de cancer.

Stadiile cancerului la sân

Stadiul 0 de boală este etapa precanceroasă în care sunt prezente celule atipice sau anormale, dar nu și celulele canceroase invazive.

Stadiul 1 este considerat atunci când tumoarea este de mici dimensiuni și localizată exclusiv la nivelul sânului.

Stadiul 2 este declarat în două situații. Atunci când tumora este mai mică de 2 cm, dar s-a extins și la ganglionii limfatici, sau când dimensiunile sale variază între 2 – 5 cm, dar nu a atins ganglionii limfatici.

Stadiul 3 al cancerului de sân include diferite categorii de tumori, inclusiv cancere care s-au răspândit pe piele, peretele toracic, în ganglionii lor limfatici sau în apropierea sânului.

Stadiul 4 este cancerul de sân metastatic, ceea ce înseamnă că s-a extins la una dintre zonele corpului aflate la distanță de sân, cel mai frecvent la oase, plămâni, ficat sau creier.

Medicii declară că șansele de supraviețuire pentru pacienții diagnosticați cu cancer la sân sunt mai mari, cu cât cancerul de sân este diagnosticat și tratat mai devreme.

Sursa foto: Medical Xpress