Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Patologia tiroidei în Moldova (Gușa…

Patologia tiroidei în Moldova (Gușa Endemică)

Tiroida este o glandă endocrină (secretă hormoni în sânge), localizată în partea anterioară a gâtului, având forma unui fluture cu aripile deschise. Pentru că secretă hormoni tiroidieni, glanda tiroidă execută multiple funcţii în organismul nostru. Iodul joacă un rol esenţial în sinteza hormonilor tiroidieni, adică în lipsa iodului nu se fac hormonii necesari, deci nu se îndeplinesc funcţiile respective. Moldova este o ţară în care avem o mare deficienţă de iod în apă şi în pământ şi, prin urmare, tot ce creşte la noi, începând cu animalele şi terminând cu fructele şi legumele, este cu deficit de iod. Acest fapt duce la o incidenţă mare a guşei endemice în rândul populaţiei.

Deşi importanţa glandei tiroide este deseori ignorată, trebuie să ştim că această glandă influenţează creşterea şi dezvoltarea organismului, coeficientul de inteligenţă, sexualitatea, echilibrul metabolic, având şi alte funcţii.

Doctorii consideră că tiroida este un organ extrem de important în evoluţia civilizaţiei, or, chiar de la conceperea embrionului, hormonii tiroidieni sunt esenţiali în creşterea, funcţionarea şi dezvoltarea creierului. În insuficienţa sau şi mai grav în lipsa hormonilor tiroidieni, creierul nu se dezvoltă, lăsând sechele grave cum ar fi demenţa (la maturi), cretinismul, idiotismul şi alte forme de subdezvoltare a sistemului nervos (la copii).

Guşa endemică este una din patologiile tiroidiene foarte frecvent întâlnite în R. Moldova. Din momentul în care glanda tiroidă începe să capteze mai puţin iod, se declanşează o reacţie de apărare a organismului nostru, acesta încercând să compenseze lipsa de iod. Această reacţie se soldează cu creşterea glandei în dimensiuni, pentru a capta mai mult iod şi a susţine o funcţie normală a organismului. Dar, creşterea glandei tiroide poate compensa doar pentru o anumită perioadă deficitul de iod. Totodată, creşterea guşii poate avea efecte negative asupra organismului, cum ar fi îngreunarea respiraţiei sau a înghiţirii.

Cum putem preveni sau stopa acest proces?

  1. Prin controlul anual al cantităţii hormonului tiroidian în sânge, ajutând astfel la depistarea timpurie a patologiei.
  2. Prin urmărirea stării gravidelor pe parcursul sarcinii, când tiroida e cel mai des afectată şi când ignorarea controlului tiroidian poate duce la consecinţe grave cum ar fi pierderea sarcinii sau naşterea unui copil cu dereglări de sistem nervos.
  3. Prin controlul nivelului de hormoni tiroidieni la noi-născuţi.
  4. Prin consumul de sare iodată sau, mai bine, de sare de Himalaya, roză la culoare, care conţine iod natural, spre deosebire de cea din magazine care este iodată artificial, iodul evaporându-se foarte repede din ea. Sarea iodată artificial trebuie păstrată într-un borcan închis, pentru a păstra cantitatea de iod din ea.
  5. Prin consumarea produselor care conţin iod – alge de mare, fructe de mare, afine, nuci, struguri.
  6. Prin evitarea consumului de soia, arahide, piersici, pere, dar şi a altor alimente care au capacitatea de a elimina iodul din organism.
  7. Prin evitarea sau schimbarea agreată de medicul de familie a unor medicamente cum ar fi litiul sau a medicamentelor ce conţin sulf, capabil să distrugă iodul.
  8. Prin consumul de multivitamine şi minerale care conţin şi doza zilnică de 150 de micrograme de iod, necesară organismului.
Violina Ahtemenciuc, Canada